Wow híer kun je citroenen allemaal voor gebruiken… naast dat je ze eet!
Al sinds vroeger weet men de kracht van citroenen te waarderen. Op zee tijdens ontdekkingsreizen werden ze gebruikt als middel tegen scheurbuik bijvoorbeeld! In de Victoriaanse tijd waren ze een statussymbool en lieten ze citroenplanten in hun huizen groeien ( ‘ik ben rijk want er staat een citroenboom in mijn eetkamer’ 🙂 ). Ook werd de vrucht in de oude tijd gebruikt als tegengif voor diverse gifstoffen, als geneesmiddel, schoonmaakmiddel en insecticide. En tegenwoordig wordt de citroen nog steeds als superhulpje ingezet op diverse gebieden. Kijk maar eens mee.

intro-gift-avenue

GEZONDHEID

KEELPIJN
drankje-gift-avenueEen combinatie van honing en citroen kan tijdelijk zorgen voor een verlichting van keelpijn i.p.v. stroperige keeldrankjes. Meng citroensap en honing in een glas warm water en neem hier slokjes van. De honing verzacht de keel en de citroen elimineert slijm.

PUISTJES
Het zuur in de citroenen helpt tegen puistjes. Meng een deel citroensap met een deel honingwater, laat dit minstens een half uur op de puist(jes) zitten voordat je het schoonmaakt. Doe dit 2x per dag!

VERMOEIDHEID
Middagdip? Citroenolie stimuleert de hersenactiviteit. Wrijf een paar druppeltjes op je polsen en je kunt weer door tot een uur of 5. 😉

GRIEP EN VERKOUDHEID
Elke paar uur een citroen uitpersen in je kop thee of warm water zorgt voor een flinke dosis vitamine CD. De truc is om direct te beginnen zodra je je iets of wat niet lekker voelt.

INSECTENBETEN
Last van een bijen- of muggensteek? De pijn kun je verzachten met een paar druppeltjes citroenolie vermengd met een theelepel honing. Smeer dit mengsel op de bult(en) en masseer het goed in.
HUISHOUDEN

VLEKKEN
snijplank-gift-avenueEen snijplank die oranje is geworden na het snijden van pompoen? Wrijf hem in met citroen en zuiveringszout en je snijplank is weer helemaal schoon!

VERKLEURD ETEN
Maak je hapjes zoals guacamole of stukjes appel dan kunnen die terwijl ze op tafel staan bruin verkleuren. Niet zo’n smakelijk gezicht. Dit voorkom je op door simpelweg wat citroensap erop te sprenkelen zodra je het klaargemaakt hebt.

LUCHTVERFRISSER
Kook wat citroenschillen met andere kruiden naar keuze (kaneel, kruidnagel etc.) in een pannetje met water. Je huis ruikt binnen no time heerlijk fris.

VUILE OPPERVLAKKEN
Citroensap creëert een zure omgeving waardoor bacteriën het moeilijk krijgen om er te groeien. Wrijf daarom met een halve citroen over het aanrecht en je kookplaat om zo bacteriën uit de buurt te houden en de boel lekker fris te maken.

VUILNISBAK
Stinkt je vuilnisbak? Gooi wat citroenschil en stukjes citroen erin, de geur is zo weg. Hetzelfde voor je gootsteen… wanneer deze ruikt giet je er het sap van een paar citroenen door.

ONGEDIERTE
Citroenen kunnen werken als een natuurlijke afweer tegen ongedierte. Giet wat sap in de gaten en kieren waar ongedierte doorheen kan komen en ze blijven weg.. mieren, kakkerlakken etc. zijn geen fan van de geur! Heb je huisdieren dan helpt het ook tegen vlooien, dweil je vloer regelmatig met een mengsel van citroensap en water om ze zo buiten de deur te houden.

BEAUTY

NAGELS
Gele nagels door de nagellak? Week ze even in citroensap en ze zijn zo weer fris en schoon.

HANDEN
handen-gift-avenueNet uien en/of knoflook gesneden? Wrijf een stukje citroen tussen je handen en de geur is zo weg.

RUWE ELLENBOGEN EN HIELEN
Je ellenbogen en ruwe hielen weken in citroensap met water en ze daarna afspoelen en insmeren zorgt ervoor dat de dode huid verwijderd wordt en ze weer superzacht aanvoelen.

SLECHTE ADEM
Last van een slechte adem? Spoelen met citroensap zorgt ervoor dat bacteriën die zorgen voor een stinkende adem gedood worden. Spoel na met wat warm water om te zorgen dat er geen zuur achterblijft (is weer slecht voor je tandglazuur).

-X- Mariëlle

BEKIJK OOK:

test