Nepnieuws

 

Nepnieuws

Sinds president Trump het woord ‘nepnieuws’ de media in stuurde lijkt het of er een virus rondwaart over dit woord. Ineens worden we gewaarschuwd voor ’‘nepnieuws ‘’uit Rusland en als treurig dieptepunt een ‘’nepgetuige’’ op een bijeenkomst met nabestaanden over de vliegramp met de MH17. Nepnieuws zorgt ervoor dat er twijfel wordt gezaaid en kan veel onrust veroorzaken onder de bevolking.
Ook op een andere manier worden we overstelpt met ’nep’. Regelmatig worden er producten onderschept van dure kledingmerken die je in Turkije en andere landen kunt kopen, maar buiten derving omzet van de producenten van de echte artikelen doe je daar eigenlijk niemand kwaad mee. De cosmetische industrie blaast ook zijn partijtje mee. Steeds worden er producten op de markt gebracht die de eeuwige jeugd moeten benaderen: kaviaar, truffel en zelfs goud zijn ingrediënten die in een potje verpakt de zo begeerde jeugdigheid zouden vasthouden. Hier is het credo: baat het niet dan schaadt het niet en alleen al de illusie dat er iets op de markt is, dat de doorbraak voor een leven zonder rimpels zou zijn, zorgt ervoor dat we ons heerlijk voor de mal laten houden. Deze onschuldige nep heeft een positieve invloed op ons goed voelen en dat straal je uit. De Amerikaanse countryzangeres Dolly Parton koketteerde er zelfs mee; ooit zei ze van zichzelf: “alles aan mij is nep” en de vrolijkheid waarmee ze dat zei had iets van “mensen maak je niet zo druk, niets is wat het lijkt”.
Het woord ’nepnieuws’ zal niet het woord van het jaar worden maar heeft wel een vast plaatsje in onze woordenschat genomen.

test