Wat je lichaamstaal & houding over je zegt

Zoals je al weet is lichaamstaal belangrijk! Onze woorden ‘tellen’ maar voor 7% wanneer we tegen iemand praten. Het grootste deel van wat we werkelijk bedoelen valt af te lezen uit de manier waarop we ons lichaam bewegen. Flirten is niet voor niets zo effectief door alleen een oogopslag, knipoog etc., daar zijn geen woorden voor nodig. Er zijn manieren om te weten hoe we ons zelf naar buiten brengen en daardoor kan je dus ook controle hebben over de manier hoe mensen je zien. Ook kan de manier waarop je je fysiek ‘draagt’ invloed hebben op de chemische samenstelling van je hersenen. Bepaalde houdingen bijvoorbeeld geven meer testosteron af, terwijl andere weer cortisol stimuleren! Dus we kunnen ook de manier waarop we naar onszelf kijken verbeteren door middel van onze lichaamstaal, en dát is eigenlijk de belangrijkste reden! Kijk maar eens mee.1. JE POSTUUR
postuur-gift-avenueDe kracht hiervan ligt voor het merendeel in je schouders! Je schouders recht terwijl je met iemand praat is een teken van respect en een signaal dat je klaar bent voor hetgeen ze te zeggen hebben. Stel je bent met een groep vrienden en er komt een nieuwe kennis aan. Door je schouders 45 graden hun richting op te draaien nodig je ze vriendelijk uit om deel te nemen aan de groep! Ben je een beetje slungelig in sociale situaties, dan kan het overkomen als dat je geen zelfvertrouwen hebt. Open je borst door je schouders naar achteren te duwen, dit betekent dat je klaar bent om vragen te beantwoorden. Haal diep adem om zo een punt van ontspanning te bereiken en maak je lang. Wanneer je zit maak je schouders dan weer recht (vierkant vorm) om zo kracht en energie uit te stralen. Mensen met een sterke houding worden eerder aangenomen bij een sollicitatie! Leun je een beetje weg van degene die het sollicitatiegesprek houdt dan zeg je eigenlijk al twee dingen, ik ben niet zo geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt of ik voel me geïntimideerd door je. Draai je schouders recht naar degene die het gesprek houdt en zit rechtop!

2. JE BENEN
benen-gift-avenueWanneer je met je benen dicht naast elkaar staat impliceert dit eerbied. Wil je sterker overkomen probeer dan eens om je benen op schouderbreedte afstand te brengen, hierdoor straal je vastberadenheid en vertrouwen uit. Ben je bijvoorbeeld op je werk en je hebt een meningsverschil dan zal deze houding je een extra boost van energie geven om je mannetje te staan! Leun je vaak met je gewicht op een been? Probeer je gewicht over beide benen te verdelen om meer competent over te komen.
3. JE VOETEN
voeten-gift-avenueJe voeten kunnen veel verraden over je emotionele toestand. Hoe meer je wiebelt, frunnikt en schuifelt met je voeten, hoe eerder mensen denken dat je mentaal niet zo sterk bent. Het laat zien dat je gestrest of angstig bent of gewoon niet op je gemak bent. Wil je sterker overkomen, zorg er dan voor dat je voeten stevig op de grond staan. Je voelt jezelf dan ook meer geaard. En ben je al goed bezig met bovenstaande tips voor je postuur en benen? Je voeten moeten ook meedoen, want als deze in verschillende richtingen wijzen, bijvoorbeeld naar binnen gebogen of naar buiten gespreid, dan geef je nog steeds een ander signaal af. Deze posities stralen onzekerheid en sociale onhandigheid uit. En ben je in gesprek en je voeten wijzen meer in de richting van de deur, dan straal je al uit dat de persoon waarmee je praat je verveelt en dat je het liefst weg wilt.

4. JE ARMEN EN HANDEN
armen-handen-gift-avenueJe weet al dat gekruiste armen een defensieve houding uitstralen. Wil je gezellig en open overkomen, hou dan je armen langs je lichaam. Wat je doet met je handen maakt ook een verschil. Raken je handen je nek aan of wring je ze in rare posities, dan doe je dat om jezelf te beschermen. Ook zijn er een paar interpretaties voor het aanraken van je neus. Een daarvan is dat je overkomt als een leugenaar zelfs als je de waarheid spreekt. Een andere interpretatie is dat je nerveus bent. Door je handen veel te veel te bewegen tijdens een gesprek vertel je andere dat je zenuwachtig bent. Terwijl handbewegingen kunnen benadrukken wat je zegt, halen grillige bewegingen echter de kern van je boodschap weg. Zorg dat je armen en handen in open posities zijn.

5. JE OGEN, HAAR EN LIPPEN
lippen-gift-avenueOogcontact is van cruciaal belang. Op het moment dat je je ogen neerslaat, kom je al zachtmoediger over en lijkt het alsof je steun van andere mensen zoekt. Het was prinses Diana’s signature look. Je zoekt empathie wanneer je dat niet vanuit jezelf kunt halen. Til je kin omhoog en kijk mensen recht in de ogen bij elke mogelijkheid die je daartoe hebt. Spelen met je haar en het voortdurend uit je gezicht halen is niet perse een slecht teken, maar alleen als je het in de juiste context gebruikt. Het kan flirterig bedoeld zijn, maar het kan ook schroom uitstralen. Hetzelfde geldt voor lipbijten, wil je een sexy message sturen bijt gerust een eind weg 😉 maar doe je dit bijvoorbeeld in gesprek met je baas dan lijkt het of je onzeker bent en je niet weet hoe je dit moet verwoorden.

-X- Mariëlle

BEKIJK OOK:

test