Bakplaat gerechten die zó makkelijk en lekker zijn dat je nooit meer anders wilt

Makkelijk én gezond gaat niet vaak samen, maar gelukkig wel met deze heerlijke bakplaat ovengerechten. Je bent nog maar 30 minuten verwijderd van een overheerlijke maaltijd. Hieronder een paar recepten voor jullie.

KIP TIKKA MET BLOEMKOOL EN KIKKERERWTEN

kip-tikka-Gift-Avenue

Ingrediënten

  • 4 kippendijen met huid
  • 4 drumsticks met huid
  • 240ml tikka masala saus ( potjes o.a te koop bij AH )
  • 600 gram bloemkool roosjes
  • 300 gram wortels in grove stukken gesneden
  • Blikje kikkererwten (ongeveer 150 gram) uitgelekt en afgespoeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel masala poeder
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ rode ui 10 minuten geweekt in water en uitgelekt
  • 1 citroen in partjes
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander
  • 60 ml magere yoghurt

1. Doe de kip en tikki masala saus in een hersluitbare plastic zak en meng het goed door elkaar. Zet het apart voor ongeveer 15 minuten zodat de saus kan intrekken. Je kan het ook de avond van te voren mengen en in de koelkast een hele nacht laten intrekken!
2.Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg op een grote omrande bakplaat de bloemkoolroosjes, wortels en kikkererwten en meng ze met de olie, masala poeder, zout en peper. Voeg de kip toe (overtollige marinade mag je weglaten). Zet dit alles zo’n 30 minuten in de oven tot de kip gaar en krokant is. Top het met de ui, koriander, citroen en yoghurt. Deze hoeveelheid is goed voor 4 porties.

 

HEILBOT MET AARDAPPELEN EN SPRUITJES

heilbot-Gift-Avenue

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen gewassen met schil in partjes gesneden
  • 500 gram spruitjes gewassen en in vieren gesneden
  • 1 grote sjalot in partjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse kruiden naar keuze fijngehakt (bijvoorbeeld peterselie, tijm of rozemarijn)
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 1 ½ pond heilbot filet

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats de aardappels, spruitjes en sjalot op een grote omrande bakplaat. Doe in een kleine kom de olie, kruiden, zout en peper en roer het door elkaar. Besprenkel de helft over de aardappelen, spruitjes en sjalot en meng dit goed door elkaar. Bak dit alvast 15 minuten in de oven.
2. Haal de bakplaat uit de oven en plaats de vis op de aardappelen en spruiten. Smeer het resterende olie/kruiden mengsel over de vis. Zet het weer terug in de oven en bak het nog zo’n 15 minuten tot de vis gaar is en de aardappeltjes goudbruin.

STEAK MET BONEN EN BROCOLLI

steak-Gift-Avenue

Ingrediënten

  • 500 gram champignons gehalveerd
  • 400 gram broccoli gesneden in roosjes of een bosje broccolini gesneden
  • 4 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ¼ tot ½ theelepel gemalen rode peper vlokken
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 blik cannellinibonen (375 tot 400 gram) afgespoeld en uitgelekt
  • 2 lappen steak ( zo’n 2,5 cm dik ) naar keuze ( ongeveer 1 ½ pond totaal )

1. Verwarm de oven voor op 220/230 graden. Doe de champignons, broccoli, knoflook, olie, pepervlokken en het zout en peper op een grote omrande bakplaat en meng alles door elkaar zodat de olie en kruiden verdeeld zijn. Rooster dit zo’n 15 minuten in de oven. Doe de bonen erbij en verdeel alles een beetje naar de randen van de bakplaat. Kruid de steak met de overgebleven zout en peper en plaats het in het midden van de bakplaat. Rooster het weer totdat de steak medium gaar is voor ongeveer 8 minuten ( keer ze 1x om op de helft van de baktijd ). Laat het nog 5 minuten rusten voordat je het opdient. Snij het vlees in dunne plakken.

AZIATISCHE TOFU MET BABY PAKSOI

tofu-Gift-Avenue

Ingredienten

  • 350 gram extra stevige tofu tussen keukenrol geperst of schone handdoek voor ongeveer 30 minuten met wat gewicht erop even laten staan.
  • 4 eetlepels sesam/knoflooksaus
  • 8 baby paksoi `koppen’ schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 tot 2 eetlepels sambal of andere hete saus
  • 4 sugar snaps dun gesneden
  • ½ theelepel zwarte sesamzaadjes

1.Verwam de oven voor op 200 graden. Snij de tofu in plakken/driehoeken van ongeveer 3 cm dik en leg ze op een licht ingevette grote omrande bakplaat. Besprek ze met 1 eetlepel van de saus en bak ze in de oven totdat de bovenkant goudbruin is ( 10 tot 12 minuten ).
2.Haal het uit de oven en draai de tofu om. Besprenkel deze kant nu ook met 1 eetlepel van de saus. Schik de paksoi op de bakplaat en hussel ze voorzichtig met sesamolie. Zet het terug in de oven en bak totdat de tofu goudbruin is en de paksoi gaar ( ongeveer 10 minuten ). Besprenkel de overgebleven saus en sambal over de tofu, en strooi de sugar snaps en de sesamzaadjes over de bakplaat.

Smakelijk eten!

-X- Mariëlle

 

test