Alles wat je moet weten voordat je een tattoo neemt

Tattoo’s…je haat ze of bent er gek op! Inmiddels heb ik nu zo’n 8 tattoo’s ( ja het is verslavend ). Ik ben er pas op latere leeftijd mee begonnen. Tegenwoordig hebben heel veel mensen een tattoo en de opmerking ‘wat als je straks oud bent’ is zo achterhaald. Want dan zijn er genoeg oudere mensen in het bejaardentehuis met een tattoo. Maar een tattoo neem je niet zomaar, je moet er goed over nadenken, hieronder wat tips voordat je er een neemt:

WAAROM
voorbeeld-Gift-AvenueWeet waarom je een tattoo neemt! Logisch toch? Maar er zijn genoeg mensen die er maar een nemen om er een te hebben. Oké niet alle tatoeages hoeven een diepe persoonlijke betekenis te hebben, het kan zijn dat je er een wil omdat je het gewoon heel erg mooi vindt op  je lichaam en het ziet als een kunstwerk. Maar denk er goed over na gezien de kosten, pijn en dat het permanent is! Je zou er niet een moeten nemen alleen om er een te hebben.

ONDERZOEK
Dit is zo belangrijk! Je moet je comfortabel voelen in de shop waar je het laat doen en natuurlijk moet je je goed voelen bij de persoon die het gaat zetten. Het is heel normaal om eerst wat onderzoek te doen naar de shop waar je hem wilt laten zetten. Hoe hygiënisch werken ze? Wat voor veiligheid protocol hebben ze? En hebben jij en de tattooist dezelfde visie over hoe tatoeage eruit moet komen te zien die je wil zetten?

GERENOMMEERD
Zoek een gerenommeerde shop! Onderzoek verschillend shops in je omgeving, vraag je vrienden die een tattoo hebben naar hun ervaring. Ga gerust naar binnen en kijk rond. De shop moet schoon zijn, de tatoeëerders moeten handschoenen dragen en steriel materiaal gebruiken! Vraag zoveel vragen als je nodig vindt. De eigenaar(s) moeten de tijd nemen om al je vragen rustig en duidelijk te kunnen beantwoorden.

GESPREK
steriel-Gift-AvenueHeb je niet een bepaalde tattooïst op het oog? In veel shops zijn meerdere tatoeëerders  aan het werk met ieder een eigen stijl. Check het werk van verschillende tatoeëerders en ga een gesprek met ze aan! Bespreek je ideeën, en kijk naar hun eerdere werk. Zo kun je zien of hun stijl bij jou past. Wees ook niet bang om een suggestie af te wijzen, een tattooïst wil ook alleen maar tevreden klanten dus kom je er samen niet uit dan is dat niet erg en kun je verder kijken.

KOSTEN
Het is heel normaal om van te voren een prijs te vragen! Enja logisch natuurlijk dat een grotere tatoeage met kleur duurder is dan een kleine in zwart wit. En ga NOOIT voor een ‘goedkope` tattoo! Een tattoo kost nu eenmaal geld en wordt er een hele goedkope tattoo aangeboden dan is dat vaak niet iets wat je voor altijd op je lichaam wilt hebben! Hou er ook rekening mee dat een grotere tattoo vaak meerdere sessies nodig heeft! Bespreek daarom goed de totaal prijs, sommige rekenen extra voor een extra sessie!

DE PLEK
zijkant-Gift-AvenueDenk heel goed na over de plek op je lichaam waar je de tattoo wilt hebben. Het kan zijn dat je een plek moet kiezen waar je de tattoo ook kunt verbergen, omdat je op je werk geen tattoo mag. De tijden veranderen wel zoals gezegd, maar er zijn nog steeds beroepen waar het niet echt op prijs gesteld wordt. Dus ga eerst na of het een probleem is als mensen je tattoo zien, zoja bedenk dan een plek die je kan bedekken als het nodig is!

PIJNGRENS
Ken je pijngrens! Sommige delen van je lichaam zijn pijnlijker om te tatoeëren dan andere. En iedereen heeft natuurlijk een andere pijngrens. Maar onthoudt, hoe meer botten het lichaamsdeel heeft hoe pijnlijker (ribbenkast, vingers en handen etc. ).

WOORDEN
woorden-Gift-AvenueGa je voor een tattoo die woorden bevat? Check deze dan voor mijn part 10x op spellingsfouten! Zeker wanneer je een woord in een andere taal laat zetten. Schrijf het op voor de tatoeëerder en controleer het nogmaals wanneer hij/zij het stencil op je lichaam plakt!

HUID VOORBEREIDEN
Hou je huid in goede conditie voordat je je afspraak hebt! Ga niet een dag van te voren flink lopen scrubben of iets doen wat je huid kan irriteren. Waxen kun je ook beter minstens een week voor de afspraak laten! Zit er haar dan verwijdert je tattooïst dit altijd voor hij begint dus daar hoef je je niet druk om te maken. En zorg er ook voor dat je zonnebrand gebruikt, je moet er niet aan denken om een tattoo te laten zetten op een zonverbrande huid…brrrr! Eigenlijk is het dus belangrijk om het deel van je lichaam goed gehydrateerd te houden en verder met rust te laten!

ONDER INVLOED
pijn-Gift-AvenueNeem geen tattoo onder invloed van alcohol of drugs! Een gerenommeerde shop zal je ook nooit tatoeëren als ze vermoeden dat je onder invloed bent. Ben je nerveus en denk je een borreltje of 2 helpt wel, nou nee dus! Verzet desnoods de afspraak als je zo nerveus bent maar ga geen rare dingen doen om de nervositeit te onderdrukken!

KLEDING
Trek comfortabele kleding aan! Afhankelijk van welk deel van je lichaam je laat tatoeëren moet je iets aantrekken wat je makkelijk aan en uit kan doen. Je kleding moet los zitten, want ja het moet weer terug als het klaar is 😉 en dat gebied is dan erg gevoelig. Hou er ook rekening mee dat voor sommige tattoo plekken je bereid moet zijn om iets bloot te stellen! Voel je je daar niet prettig bij dan moet je een andere plek bedenken of iets meenemen waarmee je het een beetje kan bedekken. Maar onthoudt, net als een dokter, zien tatoeëerders genoeg bloot dus het is voor hen niets raars.

BLOED
Wees voorbereid dat je kunt gaan bloeden! Het kan zijn dat je helemaal niet gaat bloeden, maar sommige delen bloeden makkelijker dan andere. Kun je niet tegen bloed? Dan moet je er dus nog heel goed over nadenken!

PIJNBESTRIJDING
Pijn hoort nu eenmaal bij een tattoo! De tattooïst kan je adviseren over de mogelijkheid van een verdovende creme of spray ( ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd dus kan je er niets over vertellen helaas ) het verdwijnt wel snel maar helpt om de eerste ‘schok` van de naald te verzachten. Ga niet zomaar zelf van te voren pijnstillers of iets nemen. Sommige maken je bloed dunner waardoor je sneller en meer gaat bloeden en kunnen invloed hebben over hoe de inkt zich hecht in je huid. Dit kan wazige of verkleurde tattoos als gevolg hebben! Bespreek met de tattooist de eventuele mogelijkheden om de pijn minder te maken.

GASTEN
Sommige shops hebben een limiet aan het aantal mensen die je mee mag nemen voor steun. Was je van plan om je halve vriendengroep uit te nodigen om je te steunen? Bespreek eerst met de shop hoeveel mensen erbij mogen zijn. Het is fijn om er iemand bij te hebben, maar 1 persoon is echt wel genoeg. Je wilt toch niet dat de tatoeëerder afgeleid raakt?

VERZORGEN
roos-Gift-AvenueVolg de nazorg instructies die de tatoeëerder geeft nauwkeurig op! Nadat de tattoo klaar is wordt dat deel ingeseald met een soort huishoudfolie en je krijgt tips mee over hoe je het moet verzorgen. Hou je hier ook aan, heb je vragen dan kun je altijd de shop nog bellen!

SCHOONHOUDEN
Hou je tattoo schoon! Dit is belangrijk om infecties te voorkomen en het helpt om je tattoo mooi te laten genezen. Zodra je de folie mag verwijderen kun je de tattoo voorzichtig wassen, maar niet meteen laten weken in water! Gewoon wat water erop en dan of héél voorzichtig deppen of laten drogen aan de lucht. Douchen is dus geen probleem maar een bad kun je het beste een week of 2 achterwege laten. Ook het zwembad, de sauna en bubbelbaden moet je voorlopig vermijden.

ZALF
Na het drogen van je tattoo kun je zalf aanbrengen. Hier zijn de meningen ook over verdeeld, de ene zweert bij Vaseline en de ander weer bij een speciale tattoo creme. Voor mij werkt Bepanthen zalf het allerbeste! Als het babybilletjes geneest dan ook mijn tattoo denk ik altijd maar 😉 Vaseline sluit je huid af en daardoor kan het niet goed genezen! Twijfel je dan kun je ook hiervoor raad vragen aan je tattooist. Dep de creme altijd voorzichtig op de tattoo en niet gaan wrijven, een dun laagje is voldoende. Dit doe je dan meerder keren per dag. Na een tijdje gaat je tattoo vervellen, dan kun je overstappen op ‘gewone` lotion. Gebruik een milde, ongeparfumeerde versie.

KORST
korst-Gift-AvenueRaak niet in paniek als je korsten krijgt! Niet iedereen krijgt korstvorming, zelf had ik het wel bij mijn kleinere tattoos maar bij mijn grotere stukken weer niet! Het ziet er niet fraai uit en je denkt misschien dat de tattoo erg lelijk gaat worden. Maar na je schoonmaak, zalf en lotionsessies zul je zien dat eronder je prachtige tattoo zit! Maar blijf wel van je korsten af!!!!! Hoe erg ze ook jeuken, of als ze wat los gaan zitten! Niet aankomen! Gewoon blijven hydrateren en dan lost je lichaam het zelf wel op.

WOND
Behandel je tattoo hetzelfde als dat je elke andere wond zou doen. Dus niet in de volle zon, zout water of chloor water. Niet scheren, scrubben of hele strakke kleding. Bedenk hoe je zweet, vuil en bacteriën kunt vermijden!

TIJD
Accepteer dat het tijd nodig heeft voordat je tattoo genezen is. Het duurt ongeveer een maand voordat je huid volledig is genezen, wanneer je alle verzorgingstips in acht neemt natuurlijk.

VERVOLG AFSPRAAK
Bij de meeste shops kun je gewoon terugkomen als je tattoo is genezen en je bent nog niet helemaal tevreden. Het kan soms zijn dat een lijntje net niet goed is gelukt en dat kan je tattooist gewoon kosteloos bijwerken, dat zit bijna altijd bij de prijs inbegrepen. Ook als je twijfelt of het goed geneest of met andere vragen kun je gewoon even langs gaan en dit bespreken.
Denk jij eraan om een tattoo te nemen? Of heb je er pas een voor het eerst laten zetten? Vertel het ons.

-X- Mariëlle

PS: Dit is mijn laatste aanwinst 😉

eigen-tat-Gift-AvenueDe foto is een paar uur na het zetten gemaakt.

BEKIJK OOK:

test