9 EMOTIES DIE WE VOELEN MAAR NIET KUNNEN UITLEGGEN

Er zal tal van emoties die we dagelijks voelen maar heel moeilijk uit te leggen zijn aan anderen. Maar er zijn toch echt woorden voor deze gevoelens! Dus heb je de volgende keer ‘last` van één van onderstaande emoties dan kun je ze vanaf nu benamen…als je ze fatsoenlijk kunt uitspreken 😉

1. DYSANIA
OnuitlegbaarDysania is de toestand van het moeilijk uit bed komen in de ochtend. Er is een soort gelijk woord clinomania, dat is de wens om in bed te blijven liggen. Dus heb jij moeite om ‘s morgens uit bed te komen? Typisch gevalletje van dysania ( me every mondaymorning )!

2. ADRONITIS
OnuitlegbaarDuurt het bij jou ook zolang om een vriendschap op te bouwen? Nou ‘Adronitis` is de frustatie die het geeft als het lang duurt om iemand echt te leren kennen.

3. LIBEROSIS
OnuitlegbaarDit is de wens om je minder druk te maken om dingen. Als jij je enorm druk maakt over de mening van anderen, of iets kleins zoals je wenkbrauwen die niet perfect zijn maken je helemaal gek … or whatever dan ervaar je dus liberosis. Je zou willen dat je wat zorgelozer was.

4. JOUSKA
OnuitlegbaarDit is een denkbeeldig gesprek wat zich dwangmatig afspeelt in je hoofd. En we hebben dit allemaal wel eens gedaan toch! Het gebeurt wanneer je dagdroomt over bijvoorbeeld het daten van je crush…of wanneer je fantaseert over geïnterviewd worden door Oprah 🙂

5. RUBATOSIS
OnuitlegbaarHeb je er ook zo’n hekel aan als je opeens gaat letten op je ademhaling of knipperen van je ogen? Rubatosis is ‘de verontrustende bewustzijn van je hartslag`.

6. MONACHOPSIS
OnuitlegbaarDit is het subtiele maar aanhoudende gevoel dat je ergens niet op zijn plaats bent. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je vrienden je behandelen als een deel van een groep maar jij nog steeds het gevoel hebt alsof je er niet thuishoort. Er is geen reden dat je je buitengesloten zou moeten voelen maar toch doe je het.

7. SEHNSUCHT
OnuitlegbaarDit is een emotie die iedereen op de wereld wel herkent. Het betekend ‘het verlangen in het hart naar iets wat we niet weten`. Ben je wel eens verdrietig geweest maar wist je niet precies waarom? Of gewenst dat je leven anders was, maar dat je niet precies weet wát je zou willen veranderen? Dat is sehnsucht. Een beetje vergelijkbaar op minder ‘emotionele` schaal is toch wel het gevoel dat je de koelkast en kasten opentrekt op zoek naar iets lekkers maar je weet niet wat 😉

8. NYCTOPHILIA
OnuitlegbaarDit betekent dat je troost vind in het donker. Ben je liever alleen in een donkere ruimte dan in een lichte ruimte vol met mensen? Dan kun je zeggen dat je ‘last` hebt van nyctophilia!

9. FINIFUGAL
OnuitlegbaarDit is als je het einde van een verhaal, relatie, reis of iets dergelijks wil verlengen. Je hebt een hekel aan het einde van een boek omdat je geen afscheid kunt nemen van de personages dan kun je dit woord gebruiken om te omschrijven wat je voelt. Hoewel eindes leiden tot een nieuw begin heb je moeite om iets wat je leuk vind tot een einde te laten komen.

Zo zie je, er zijn meer woorden om te omschrijven hoe je je voelt dan ‘blij` ‘gelukkig` of ‘boos`. Heb jij wel eens moeite met je emoties te verwoorden?

-X- Mariëlle

 

test