7 tekenen dat je op het punt van een zenuwinzinking staat

‘Ik krijg zo echt een zenuwinzinking’.. dit kun je zeggen (of denken) als je overspannen bent en op het punt staat om te ontploffen. Maar wat is een zenuwinzinking nu eigenlijk? En wat moet je doen als je het gevoel hebt dat je op instorten staat? Een zenuwinzinking is geen klinische term en het is ook geen medische aandoening. Maar dat wil niet zeggen dat het geen serieus probleem is. Een zenuwinzinking is een toestand waarin iemand niet meer normaal kan functioneren doordat ze overweldigd zijn door stress. En de stress kan overal van komen.. financiële problemen, relatiebreuk, werk enzovoorts. Ook variëren de symptomen van persoon tot persoon, onze lichamen en geest reageren allemaal verschillend bij stress. Toch zijn er een paar typische symptomen van een zenuwinzinking. Kijk maar eens mee.

1. SYMPTOMEN VAN ANGST EN DEPRESSIE
angst-depressie-Gift-AvenueAngst en depressie zijn veel voorkomende reacties op stress; als jouw problemen maar blijven duren en volhardend zijn en je geen middelen hebt om ze aan te pakken. Als je op het punt staat van een zenuwinzinking dan kan je je huilerig voelen, of zelfs oncontroleerbare huilbuien krijgen. Ook worstelen sommige mensen opeens met hun gevoel van eigenwaarde en is hun zelfvertrouwen enorm gezakt. Ook schuldgevoelens steken de kop op en die voelen enorm zwaar aan.

2. TE VEEL OF TE WEINIG SLAPEN
Een verandering in jouw slaappatroon is ook een waarschuwing. Slaap kan voor sommige mensen een vlucht worden en daardoor slapen ze ontzettend veel, andere mensen krijgen weer te maken met insomnia (niet kunnen slapen) omdat hun hersenen op volle toeren draaien (piekeren).

3. VERMOEIDHEID
Extreme vermoeidheid kan ook een teken zijn dat je enorm gestresst bent. Het kan zelfs zijn dat jouw lichaam zwak aanvoelt, en activiteiten die je eerst deed zonder er bij na te denken kosten je nu enorm veel moeite. Ook dingen waar jij eerst enorm blij van werd, kunnen nu hun aantrekkingskracht verliezen, dat geldt ook voor seks.. het verlies van libido wordt ook vaak geweten aan stress.

4. VERANDERING VAN JOUW EETLUST
eetpatroon-Gift-AvenueMisschien dat je amper nog eet, of juist andersom.. je eet opeens ontzettend veel. Het stresshormoon cortisol kan ervoor zorgen dat je trek krijgt in vet, calorierijk eten. En wat het ook is, wanneer je midden in een inzinking zit heb je ook minder zin om gezond eten klaar te maken voor jezelf. Er is minder zin in het zorgen voor jezelf op de manier die jIJ normaal wel zou doen.

5. FYSIEKE PIJN
Denk aan hoofdpijn, buikpijn etc.; bij andere mensen slaat het weer op hun darmen (denk aan diarree of verstopping). Het is geen geheim dat stress een effect kan hebben op jouw darmen! Het staat erom bekend dat het diverse problemen kan veroorzaken bij de spijsvertering.

6. HERSENMIST
Problemen met concentreren? Het gevoel dat je niet helder kunt denken? Vaak hebben cognitieve symptomen te maken met een zenuwinzinking. En dat kan variëren van moeite hebben met het oplossen van een klein probleem of een besluit nemen tot desoriëntatie en geheugenverlies.

7. MOEITE MET ADEMHALEN
Hou ook een oogje op de ‘klassieke’ tekenen van angst en spanning. Het hebben van een snelle, oppervlakkige ademhaling en beklemming op de borst zijn hier tekenen van. En deze dingen kunnen de stress in jouw lichaam alleen maar opvoeren! Een ademhalingsoefening om rustiger te gaan ademen kan hierbij snel verlichting geven. Maar heb je regelmatig moeite met jouw ademhaling dan moet je gaan kijken waar de wortels van het probleem liggen.

Oké, dus misschien heb je een zenuwinzinking? Wat nu? Nu is het tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Ga op onderzoek uit naar gezonde dingen die voor jou werken. Dat kan sporten zijn om stoom af te blazen, of jouw favoriete hobby uitoefenen om te ontspannen. Praat met familie of vrienden die jij vertrouwt. En wees ook vooral niet bang om professionele hulp te zoeken. Dat is een van de belangrijkste dingen die jij voor jezelf kunt doen!

-X- Mariëlle

test