5 tekenen van lever problemen

Iedereen weet dat alcohol en het regelmatig drinken ervan je lever kunnen beschadigen, maar behalve de ochtend na een flinke stapavond geef je dit orgaan waarschijnlijk niet veel aandacht 😉 Het grootste orgaan van het menselijk lichaam is de huid, en de lever komt op de tweede plaats! Het filtert alle schadelijke stoffen voordat het je bloedstroom binnen gaat en het helpt je lichaam om eten in energie om te zetten. Het is geen verassing dus dat wanneer je lever begint te falen je dit merkt aan je lichaam. Het is van vitaal belang om te zorgen dat je lever gezond is, een goede gezondheid begint met een gezonde lever…dat kun je gerust zeggen. Zelfs wanneer je alcohol vermijdt zijn er nog genoeg ziekten waarvoor de lever vatbaar is. Maar hoe kun je weten of je lever ongezond is? Hier zijn 5 tekenen die kunnen helpen.

1. VERWARD EN ENERGIE VERLIES
energie-Gift-AvenueBen je vermoeid, zwak of heb je een algemeen gebrek aan energie? Dan zou je een ongezonde of giftige lever kunnen hebben. Vermoeidheid gecombineerd met misselijkheid, diarree en gebrek aan eetlust zijn een van de eerste tekenen van leverfalen. Ook kunnen giftige stoffen zich opbouwen in je hersenen door een gebrekkige lever. Dit zorgt voor problemen met concentratie, slaap en geheugen.

2. BLOEDSTOLLING EN HOOG CHOLESTEROL
Hypertensie en een hoog cholesterol gehalte zijn beide symptomen van obesitas en onderliggende leverziekten. Zwaarlijvigheid zorgt voor veel stress voor je lichaam in het algemeen, en het maakt het werk van je lever veel moeilijker. Als je problemen hebt met je gewicht moet je je cholesterol gehalte vaker controleren en is het waarschijnlijk een goed idee om je bloed enzymen te laten controleren op tekenen van leverziekten.

3. GEELZUCHT
Geelzucht is aanwezig in je lichaam wanneer je nagels, huid en het wit van je ogen geel wordt. Als dit je opvalt moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Geelzucht is een teken dat de lever niet alleen faalt maar al is ontwikkeld naar de staat van cirrose (omzetting van de levercellen naar littekenweefsel). Dit moet je heel serieus nemen en moet zo snel mogelijk worden aangepakt.

4. ZWELLING IN DE BUIK OF BENEN
zwelling-buik-Gift-AvenueZwelling is een manier van je lichaam om te vertellen dat er iets mis is. Ontsteking van de organen is niets anders dus wanneer je lever giftig is zal je waarschijnlijk een opgezwollen buik krijgen. Wanneer je lever al ontstoken is betekend dat dat er al veel gif in zit en daar moet je je zorgen om maken. Dat is vooral eng bij mensen met overgewicht omdat de zwelling minder snel zal opvallen. Geavanceerde toxiciteit kan ook worden gediagnoseerd door zwelling van de benen.

5. GEVOELIGE HUID
Jeukende huid of spinaderen kunnen ook een indicatie zijn van een giftige lever, aangezien beide symptomen zijn van oedeem of ontsteking die zich onder de huid voordoet. Mensen die ook aan diabetes lijden kunnen merken dat hun huid een bronze verkleuring krijgt bij leverfalen.

Merk je één van de deze dingen, maak dan meteen een afspraak bij de dokter. Laat je niet wegsturen voordat je gerustgesteld bent, beter een keer teveel checken dan te weinig.

-X- Mariëlle

 

test