5 tekenen van een cafeïne overdosis

Hoewel het volkomen legaal is, is cafeïne wat we van nature in koffie en andere dranken terugvinden een stimulerend middel. Het verhoogt je hartslag, verhoogt de alertheid en verandert op verschillende manieren de wijze waarop je hersenen en lichaam werken. Sommige gunstig, andere gevaarlijk! Een ‘gezonde’ inname van cafeïne voor volwassen is 400ml per dag, tieners mogen zelfs maar 100ml per dag! Natuurlijk heeft je lichamelijke gezondheid er ook mee te maken of je überhaupt cafeïne zou moeten gebruiken. Wat is nu een cafeïne overdosis? Een overdosis cafeïne treedt op wanneer je meer dan de aanbevolen hoeveelheid inneemt.

koffiebonen-Gift-Avenue

En dit zijn de symptomen;

1. ONREGELMATIGE HARTSLAG EN HARTKLOPPINGEN
Eén van de eerste dingen die cafeïne doet is je bloeddruk verhogen! Heb je van jezelf al last van een onregelmatige hartslag dan moet je echt eerst aan je arts navragen of je wel cafeïne mag gebruiken. Het effect van cafeïne op het cardiovasculaire systeem hangt af van de hoeveelheid die je hebt ingenomen.

2. MEER DORST
Dranken met cafeïne erin verhogen je dorst! In het geval van een cafeïne overdosis kan dit symptoom zelfs leiden tot uitdroging, en dat is heel gevaarlijk! Door de cafeïne in je drinken krijg je niet voldoende vloeistof in je lichaam (ook al drink je er heel veel van) omdat cafeïne ervoor zorgt dat je juist meer moet plassen wanneer je er teveel van binnenkrijgt.

3. HOOFDPIJN
Het verband tussen teveel cafeïne en hoofdpijn is niet makkelijk te verklaren. Echter wanneer je opeens heel veel cafeïne drinkt (meer dan de aanbevolen hoeveelheid) kan dat de druk verhogen wat kan leiden tot hoofdpijn. Ook het opeens stoppen of verminderen van cafeïne inname kan leiden tot hoofdpijn.

4. NERVEUS
Cafeïne bereikt je hersenen heel snel. Eén van de eerste sensaties die cafeïne creëert is een verhoogd gevoel van alertheid. Wanneer je teveel cafeïne inneemt kan dit zich uiten in een nerveus en onrustig gevoel waarbij je zelfs kan gaan trillen.

5. MISSELIJK, DIARREE, OVERGEVEN
Cafeïne drinken verhoogt je niveaus van maagzuur. Dit geeft meestal een vervelend brandend gevoel in je maag of je maag raakt van slag. In de meeste gevallen is dit een subtiel symptoom wat verdwijnt zodra de cafeïne is opgenomen in je lichaam. Maar cafeïne kan ook andere gastro-intestale problemen veroorzaken waaronder misselijkheid en braken. Ook diarree kan optreden bij teveel innemen van cafeïne.

Dus geniet lekker van je kopje koffie, maar met mate!

-X- Mariëlle

 

test