Deze 5 dingen geven vlekken/verkleuringen op je tanden

We weten allemaal dat koffie, thee en rode wijn zorgt voor verkleuring van je tanden. Maar er zijn nog meer boosdoeners waarvan je misschien niet wist dat dit zorgt voor minder mooie tanden. Kijk maar eens mee;

food-Gift-Avenue

 

1. FRUIT MET ZAAD
Zwarte bessen, bosbessen en granaatappels zijn goed voor je lichaam, maar minder voor je glazuur! Het is niet alleen de suiker die ze bevatten, maar ook de chromogenen die een donker pigment hebben waardoor je snel verkleuringen krijgt. Ga jij hiervoor je geliefde bessen echt niet laten liggen? Probeer dan na het eten van een van deze soorten je mond met water te spoelen. Dit minimaliseert te verkleuring. Ook kun je aardbeien toevoegen aan je bessen, aardbeien bevatten een zuur die ervoor zorgt dat vlekken oplossen.

2. KERRIE POEDER OF ANDERE INTENS GEKLEURDE KRUIDEN
Kurkuma is een plant die een diepgeel pigment levert dat in de meeste curry poeders voorkomt. Regelmatig gebruik van curry poeders kan ervoor zorgen dat je tanden verkleuren. Wil je je heerlijke curry niet opgeven? Meng er dan dingen doorheen die vlekvorming verminderen zoals wortels, bloemkool en selderij. Ook het eten van een appel of een ander crunchy ding helpt ook. En wat ook helpt is van te voren broccoli of boerenkool eten, dit geeft een soort van beschermlaagje over je tanden.

kruiden-Gift-Avenue

3. BALSAMICO AZIJN
Balsamico dressing is natuurlijk lekker en gezond voor door je salade want er zitten weinig calorieën in. Helaas kan dit echt je tanden donkerder maken. Gebruik daarom het liefst lekker knapperige sla en croutons zodat deze het van je tanden kunnen ‘schrapen’ terwijl je eet. Of simpelweg naspoelen met water.

4. RODE PASTA SAUS
Net als veel andere voedingsmiddelen op deze lijst heeft rode pastasaus een donkere kleur en blijft aan je tanden kleven. Nog erger, het is zuur, wat heel slecht is voor je glazuur. Andere producten op basis van tomaat zoals ketchup, salsa en warme saus hebben hetzelfde risico. Natuurlijk hoef je dit allemaal niet op te geven! Wees er je gewoon bewust van dat dit je tanden kan verkleuren. Dus naspoelen en extra goed poetsen voordat je naar bed gaat.

5. BEPAALDE ANTIBIOTICA
Tetracycline antibiotica, waaronder minocycline en doxycycline kunnen leiden tot grote verkleuring aan de tanden van kinderen. Kinderen onder de 10 jaar en zwangere vrouwen moeten daarom deze niet gebruiken. Als je ouder bent en niet zwanger hoef je je geen zorgen te maken over verkleuring.

-X- Mariëlle

 

test