10 rare dingen die met je lichaam gebeuren in een vliegtuig

Er zijn veel mensen die veel ongemakken ondervinden tijdens het vliegen, en dat is niet zo raar. Kijk maar eens mee wat er met je lichaam gebeurt als je hoog boven de wolken in een vliegtuig vertoeft.

intro-Gift-Avenue

1. JE BENEN ZWELLEN OP
Wanneer je in een vliegtuig zit kun je niet echt vrij rondlopen of je benen strekken. En helaas gebrek aan beweging resulteert in bloedstagnatie in de benen wat kan leiden tot zwelling of zelfs stolling. Om dit te voorkomen moet je toch proberen om van tijd tot tijd je benen te strekken!

2. JE SMAAK IN ETEN VERANDERT
Wetenschappers hebben ontdekt dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor smaakvoorkeur anders werken als je vliegt. Zelfs mensen die echte zoetekauwen zijn kunnen opeens een vreemd verlangen naar bijvoorbeeld tomatensap hebben in een vliegtuig.

3. RARE MONDGEUR
Uitdroging zorgt ervoor dat ons lichaam minder speeksel produceert wat resulteert in actieve groei van bacteriën met als bijgevolg een vieze mondgeur! Eet daarom zo gezond mogelijk voordat je gaat vliegen en neem wat pepermuntjes mee 😉

4. HUIDPROBLEMEN
Uitdroging veroorzaakt ook een superdroge schilferige huid en acné . De droge lucht aan boord van een vliegtuig vermindert de beschermende eigenschappen van onze huid waardoor je dus huidproblemen kunt krijgen. Neem een vocht inbrengende creme mee aan boord en smeer je huid regelmatig in.

5. JE HOOFD DRAAIT
Je kunt duizeligheid, misselijkheid of zelfs braken tijdens een vlucht ervaren omdat de statische foto die je ziet niet overeenkomt met het gevoel van beweging en hierdoor wordt je lichaam dus gestrest. Kies ervoor om bij een raam te zitten in de buurt van de vleugels om de symptomen te verlichten.

vliegtuig-vleugel-Gift-Avenue

6. STOELGANG
Gebrek aan mobiliteit kan ook leiden tot obstipatie of winderigheid. Lange uren zitten vertraagt je stofwisseling terwijl de verandering van druk ervoor zorgt dat gassen hun circulatiepatroon veranderen. Probeer zo min mogelijk calorieën te eten voordat je gaat vliegen, strek je spieren van tijd tot tijd aan boord om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

7. JE GEHOOR ZWAKT AF
Verandering door de druk aan boord van een vliegtuig kan ervoor zorgen dat je oren ‘ploffen’. Als je er niets aan doet zal er lucht in je oor komen wat leidt tot tijdelijk gehoorverlies en pijn. Simpelweg een kauwgom of snoepje kauwen zal hier kunnen helpen. Het stimuleert je speeksel productie en tijdens het slikken laat je wat lucht vrij.

8. JE VOELT PLOTS TANDPIJN
Veel mensen krijgen last van tandpijn tijdens een vlucht. De reden hiervoor is weer het drukverschil, de lucht komt in kleine openingen en drukt op je tanden van binnenuit. Een bezoekje aan de tandarts om te kijken of je geen (beginnende) gaatjes hebt voordat je gaat vliegen is geen overbodige luxe.

9. GEVAARLIJKE BACTERIEËN CONSUMEREN
Ondanks alle inspanningen om het water aan boord veilig te maken bevatten de meeste vloeistoffen nog schadelijke darmbacteriën. Om infectie te voorkomen moet je alleen water uit een flesje drinken en laat je eten niet het tafeltje raken.

10. JE WORDT NERVEUZER
Zelfs mensen die niet bang zijn om te vliegen kunnen zomaar geïrriteerd of boos worden aan boord. De reden is simpel, we hebben namelijk totaal geen controle over onze veiligheid en dat maakt veel mensen angstig. Een interessante film of muziek (in combinatie met een dutje) helpen je om hiermee om te gaan.

-X- Mariëlle

 

test