10 meest voorkomende gewoontes die je nieren beschadigen

Nieren hebben tal van belangrijke functies in ons lichaam, dus het is van groot belang dat we ervoor zorgen dat ze goed kunnen functioneren. Gebruikelijke symptomen van nierproblemen zijn o.a. veranderende hoeveelheid en kleur van je urine, braken, duizeligheid, ademhalingsproblemen, bloedarmoede, vermoeidheid, slechte adem, vaak kou voelen, plotselinge pijn in je lichaam en jeukende huid. Je nieren kunnen beschadigd zijn door de volgende 10 gewoontes:

1.ONVOLDOENDE WATER DRINKEN
Je nieren kunnen ernstig beschadigd raken wanneer je niet genoeg water drinkt. Als je lichaam water tekort komt, wordt je bloed geconcentreerder en daardoor is er dus minder bloedstroom naar je nieren. Dit belemmert het vermogen van je nieren om de gifstoffen uit je lichaam te spoelen, en hoe meer gifstoffen in je lichaam hoe meer gezondheidsproblemen. De aanbevolen hoeveelheid vloeistof voor een volwassen persoon is 10 tot 12 glazen per dag. Op deze manier wordt je lichaam goed gehydrateerd en blijven je nieren gezond. Aan de andere kant moet je ook weer niet teveel vloeistof innemen, dit kunnen je nieren niet altijd goed verwerken.

2.UITSTELLEN PLASSEN
Een van de belangrijkste oorzaken van nierbeschadiging is het niet op tijd legen van je blaas. Op deze manier blijft urine langer in je blaas waardoor de bacteriën in je urine zich kunnen vermenigvuldigen. Deze gevaarlijke bacteriën kunnen leiden tot infectie van nieren of urinewegen! Het te lang ophouden van je urine kan ook incontinentie en nierfalen veroorzaken aangezien het de druk op je nieren vergroot. Ben je zo iemand die altijd te lang ophoudt dan is het tijd om dat af te leren!

3.TEVEEL ALCOHOL
Alcohol is een gifstof die veel stress voor je lever en nieren veroorzaakt. Daarom kan het drinken van overdreven hoeveelheden leiden tot ernstige nierfalen, dus drink met mate! Wanneer je overdreven hoeveelheden alcohol drinkt wordt urinezuur opgeslagen in de nierbuisjes, waardoor deze belemmert raken wat nierfalen verhoogt. Bovendien leidt alcohol tot uitdroging en dat maakt het moeilijk voor je nieren om hun werk te doen.

4.REGELMATIG GEBRUIK VAN PIJNSTILLERS
Veel mensen nemen pijnstillers zoals ibuprofen, paracetamol en andere dingen die je zo bij de drogist of apotheek kunt halen, om ontstekingen en koorts te verlagen en pijn te beheersen. Deze gewoonte kan echter schade aan je nieren en andere organen veroorzaken. Langdurig of zwaar gebruik van pijnstillers veroorzaakt acuut nierbeschadiging of interstitiële nefritis (een chronische nierziekte). Mensen die al een verminderde nierfunctie hebben moeten daarom altijd hun arts raadplegen voordat ze een pijnstiller gaan gebruiken. Pijnstillers moeten voor iedereen zo kort mogelijk en met de laagste dosering worden ingenomen.
pijnstillers-Gift-Avenue

 

5.ROKEN
Roken is niet alleen slecht voor je nieren, maar voor bijna elk orgaan in je lichaam! De relatie tussen roken en nierziektes is door veel studies aangetoond. Roken verhoogt de hartslag en bloeddruk en vermindert de bloedstroom en vernauwt de bloedvaten in de nieren.

6.SLAAPGEBREK
Veel mensen negeren het belang van een goede nachtrust. Zo’n uur of 6 tot 8 slapen per nacht is cruciaal voor je algemene gezondheid. Het orgaanweefsel wordt vernieuwd terwijl je slaapt, dus een gebrek aan slaap zal dit proces onderbreken. En hierdoor raken veel organen, waaronder je nieren, beschadigd.

7.TEVEEL ZOUT
Het consumeren van teveel zout op regelmatige basis kan leiden tot ernstige nierbeschadiging en andere gezondheidsproblemen. 95% van het zout in voedsel wordt gemetaboliseerd door je nieren. Als je teveel zout gebruikt zullen je nieren harder moeten werken om het overtollige zout te scheiden. Dit kan resulteren in een verminderde nierfunctie waardoor je teveel water in je lichaam vasthoudt. En dit kan weer een verhoogde bloeddruk veroorzaken evenals het risico op nierziekten.

8.TEVEEL EIWITTEN
Overmatige inname van eiwit gebaseerde voedingsmiddelen zoals rood vlees kan het risico op nierziekten verhogen. Nieren hebben een andere belangrijke rol, en dat is het metaboliseren en elimineren van stikstofafval in het lichaam die bijproducten zijn van eiwitvertering! Hoge inname van eiwitten verhoogt chronisch de glomerulaire druk en hyperfiltratie waardoor de metabolistische belasting van de nieren wordt verhoogd en daarmee ook nierproblemen.

9.TEVEEL CAFEÏNE
Als je teveel cafeïne binnenkrijgt verhoogt dit je bloeddruk waardoor de functie van je nieren belast wordt. Over een lange periode kan dit nierbeschadiging veroorzaken. Een studie heeft uitgewezen dat het consumeren van cafeïne sterk in verband staat met nierstenen. Cafeïne kan de uitscheiding van calcium in urine verhogen. Dus ook cafeïne gebruiken met mate!
cafeine-Gift-Avenue

 

10.SIMPELE INFECTIES NEGEREN
Het negeren van hoesten, verkoudheid, griep, amandelonsteking, keelontsteking of andere voorkomende infecties kunnen ernstige nierbeschadigingen veroorzaken. Als je een gewone infectie niet behandelt kunnen de virussen of bacteriën nierbeschadiging veroorzaken. Dus negeer het niet en neem maatregelen.

-X- Mariëlle

 

test