Wat vrouwen 100 jaar geleden als make-up en skincare gebruikten

1910 was een keerpunt voor cosmetisch gebruik bij vrouwen. De Edwardiaanse periode (1901-1910) idealiseerde de bleke huid en een jeugdig uiterlijk, maar hield ook vast aan het idee dat make-up was voor het toneel en vrouwen van ‘slechte reputatie’. Gewone vrouwen droegen zeker make-up, maar ontkenden dat ze dat deden. Met behulp van thuismiddeltjes probeerden ze rimpelvrije gezichten, smalle tailles en een stevige huid te behalen. Het doel was niet om de aandacht te trekken maar om de natuurlijke schoonheid te accentueren om er gezond en jong uit te zien.

De look was destijds best shopisticated; poeder om zo de gewilde bleke huid te krijgen, oogschaduw (wat in de vorm van een pasta kwam), en een lipkleur die zo natuurlijk mogelijk moest ogen. Naarmate het decennium vorderde, werd voor de hand liggende make-up meer aanvaardbaar. Nieuwe producten werden ontwikkeld en op de markt gebracht maar vrouwen bleven cosmetische producten met twijfelachtige elementen gebruiken. Dit omdat ze beschikbaar waren maar zeer zeker ook omdat de bijwerkingen ervan nog niet bekend waren!

De make-up die honderd jaar geleden gebruikt werd zal je misschien verassen, maar zeer zeker zal je ook wat namen en ingrediënten herkennen. Kijk je mee?

intro-Gift-Avenue

CITROENSAP
In de Renaissance was de bleke huid een indicatie van rijkdom en vrije tijd, terwijl een gebruinde huid geassocieerd werd met een lagere klasse. Vrouwen waren daarom massaal bezig om hun huid zo bleek mogelijk te krijgen/houden. Citroensap was razend populair. Vrouwen gebruikten het in combinatie met andere tonics zoals rum, azijn en glycerine om hun huid lichter te maken en om zonverkleuring te verwijderen. Citroen wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt om de huid lichter te maken en te verhelderen, en het is zeker niet zo’n raar ingredient als andere dingen in deze lijst. Alleen vroeger werd het dus massaal gebruikt.

VASELINE
Welk beautyprobleem kan vaseline niet oplossen 😉 Je kunt vaseline (of wondergel zoals het vroeger genoemd werd tijdens het eerste octrooi in 1865 ) om een gladde huid te krijgen, lippen hydrateren, make-up verwijderen, brandwondjes en sneetjes mee behandelen en ga zo maar door! In 1917 ontwikkelde T.L. Williams Maybelline mascara nadat hij keek hoe zijn zus ( Mabel ) vaseline mixte met kolenstof als middel om haar wimpers te verven. Maybelline is daarom ook een combinatie tussen Mabel en vaseline !

SAMENGEPERSTE INSECTEN
Ja dat lees je goed! Lippenstift werd populair in het begin van 1910 toen leiders van de suffragettebeweging zoals Charlotte Perkins, Elizabeth Stanton etc. lipstick begonnen te dragen tijdens bijeenkomsten…waardoor lipstick werd geassocieerd met emancipatie en vrouwelijke opstand. Het belangrijkste ingredient van rode lipstick was carmine, wat gemaakt wordt van samengeperste insecten. Carmine is in wezen het bloed van luizen, wat heel goor klinkt maar tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt als make-up ingredient (en ook in voedsel!!! Roze koeken bijvoorbeeld).

HENNA
Vrouwen gebruikten sinds de Bronstijd al Henna, deze kleurstof gewonnen uit de Hennaplant gevonden in Noord-Afrika , West-Zuid Azië en Australië, als haarverf en lichaamsversiering. Gedurende de Edwardiaanse tijd gebruikten vrouwen Henna met een tandenborstel om zo verschillende tinten rood in hun haar te creëeren. In 1914 stond er in de Vogue een artikel over Turkse vrouwen die Henna gebruikten om hun ogen te omlijsten. Deze ‘ontdekking’ (die vrouwen buiten Amerika allang hadden gedaan ) heeft geleid tot het creëeren van een commerciële oogschaduw. Dit werd verkocht door het bedrijf Max Factor!

ROUGE
Voor de jaren twintig was de term ‘make-up’ gereserveerd voor actrices, omdat alledaagse vrouwen niet geacht werden make-up te dragen. Niettemin was rouge super populair in de jaren 1910…iets waarvan je geacht werd te ontkennen dat je het in je bezit had 😉 Ook werd er veelvuldig in de wangen geknepen om zo een jeugdige en vitale look te krijgen. Rouge potjes waren klein en makkelijk te verbergen ( want oh oh niemand mocht weten dat die blos niet van nature was ) maar de meest gedurfde vrouwen gingen naar de cosmetische afdelingen in winkels waar ze ‘verf’ maakten die je op je wangen kon smeren.

WOLFSKERS (DEADLY NIGHTSHADE)
Belladonna, een plant die ook bekend stond als wolfskers of deadly nightshade is niet altijd dodelijk! Het bevat chemicaliën die functies van het zenuwstelsel van je lichaam kunnen blokkeren. Het wordt ook gebruikt als een verdovend/kalmerend middel en in diverse zalven. Het word ook in oogdruppels gebruikt om het zicht uit te breiden maar moe(s)t worden voorgeschreven door een arts! In de jaren 1910 gebruikten vrouwen het om hun pupillen te verwijden en hun ogen zachter en donkerder te maken. Maar het is een giftig extract en langdurig gebruik kan leiden tot wazig zicht, snelle hartslag, braken, hallucinaties en andere dingen waar je niet op zit te wachten. Geen plant dus waarmee je zelf moet gaan experimenteren!

BENZOË
Vroeger werd een ‘magisch drankje’ aanbevolen om je te ontdoen van rimpels. Het recept bestond uit een druppel of 2 gelatine, samen met een druppel of 2 benzoë en wat rozenwater. Giet in een potje en laat het rusten totdat het een gel is. Breng dit elke ochtend en avond op de buitenste hoeken van de ogen. Nou dit klinkt natuurlijk hartstikke organisch en heerlijk, maar benzoë is geen grapje! Dit is alleen bestemd voor direct gebruik om bij een snee of wond je huid te beschermen tegen infectie. En het mag zeker niet rondom je ogen gebruikt worden voor een lange tijd. Het kan brandvlekken of roodheid veroorzaken en zelfs nog dramatischere reacties, zoals duizeligheid en gezwollen huid. Met andere woorden gebruik geen benzoë zonder het raadplegen van een arts.

SPROETJES VERWIJDEREN
Het was niet alleen een bleke huid die mooi gevonden werd maar deze moest ook nog eens onberispelijk zijn! Dus sproetjes waren uit den boze! Vrouwen gebruikten allerlei thuismiddeltjes om hier vanaf te komen waaronder ingrediënten zoals melkzuur, azijn, zure melk en mierikswortel. Als dit niet werkte adviseerden artsen zoutzuur , waterstofperoxide en door hen ontwikkelde zalfjes die soms wel 15% kwik bevatte! Kwikvergiftiging, wat kan ontstaan als je regelmatig kwik op je gezicht aanbrengt, kan spieratrofie veroorzaken, een vermindering in cognitieve functies, slapeloosheid en veel meer afschuwelijke symptomen. Het was pas in 1938 dat kwik aan banden werd gelegd en het moest worden teruggedrongen tot minder dan 5%.

sproetjes-Gift-Avenue

 

RADIUM
Na de ontdekking van radium in 1898 besloot men dat het wel een lichtgevende effecten op het lichaam kon hebben. In 1917 begon een Londons bedrijf, genaamd Radior, een lijn van make-up en toiletartikelen die radium bevatte! Zeep, rouge, gezichtspoeder en zelfs pads die je vast kon zetten op je gezicht om zo rimpels te laten verdwijnen. De zoektocht naar een teint die letterlijk gloeide ging door tot in de jaren twintig. Pas na 1925 gingen er bellen rinkelen toen een ziekte genaamd radium narcose ontdekt werd.

WAS
Het gebruik van was om ongewenst haar te verwijderen dateert uit het oude Egypte. Vrouwen in de vroege jaren 1900 gebruikten talrijke soorten was om meer te doen dan hun haar te verwijderen. Het kwam voor in allerlei verschillende thuisbrouwsels. Vrouwen gebruikten zelfs korrels hete was die ze op de punten van hun wimpers aanbrachten zodat ze langer en voller leken.

BORAX
Borax is een natuurlijk voorkomend materiaal dat wordt gebruikt in wasmiddel, handzeep en andere schoonmaakproducten dus waarom zou je het niet op je gezicht gebruiken? Nou omdat borax een pesticide is en irritatie aan je huid kan veroorzaken. Langdurige blootstelling aan borax, boriumzuur, kan resulteren in uitslag, braken, zweren, buikpijn en meer. Vroeger werd dit ingredient gebruikt in lotions die vrouwen thuis maakten.

ROZENWATER
Rozenwater heeft al een ellenlange geschiedenis en wordt gebruikt om ontstekingen en irritaties te behandelen. Tevens hydrateert en ontgift het. Het is nog steeds een ingredient in vele toners en cremes vandaag de dag! Lees hier maar eens waar je puur rozenwater allemaal voor kan gebruiken.

BIETENSAP
Bietenvlekken kunnen je keuken eruit laten zien als een moordscene 😉 In de jaren 1900 had de kleur van de groente een ander doel. Het werd gebruikt als een soort rouge (omdat je dus eigenlijk geen échte blush mocht dragen als keurige vrouw ). Totdat rond 1914 Helene Rubinstein, Elizabeth Arden en Max Factor cosmetica winkels openden waardoor het steeds meer sociaal aanvaardbaar werd. Bietensap werd ook gebruikt om lippen te kleuren en was ook nog een ingredient in de eerste lipsticks op de markt.

ZIJN WE NU BETER AF?
Hoewel sommige dingen die vrouwen vroeger gebruikten misschien een slecht idee was moeten we ook goed kijken wat er tegenwoordig allemaal in onze beautyproducten zit. En zelfs als we onze gezichten niet volsmeren met kwik zijn we pas sinds kort bezig met het kijken naar hoe onze cosmetica wordt gemaakt. In sommige laboratoria wordt nog onder steeds onder afschuwelijke arbeidsvoorwaarden gewerkt, en dierproeven zijn in veel delen van de wereld ook nog aan de orde van de dag. Eens kijken wat ze over 100 jaar over ons tijdperk schrijven!

-X- Mariëlle

 

 

This entry was posted in Geen categorie.
test