Love Actually: the sequel … En mannen versus vrouwen!

Eindelijk daar is hij dan: het lang gehoopte vervolg op Love Actually. Weliswaar maar een korte film helaas, maar evengoed iets om naar uit te kijken. Onlangs werd bij Eva Jinek dit nu al legendarische vervolg op Love Actually besproken. Eva had Matthijs van Nieuwkerk en Robert ten Brink uitgenodigd, om vooruit te blikken op deze film. Heerlijk om weer even een aantal scenes van deze – o.a. volgens Matthijs – beste romcom ever terug te zien.

Eva had deze avond uitsluitend mannelijke gasten. Het misverstand dat romcom’s voornamelijk door vrouwen worden gewaardeerd leek hier in ieder geval niet te gelden voor Love Actually. Er werd een aantal favoriete scenes van de gasten getoond. Toen liet Eva haar favoriete scene zien. Althans een scene die, zoals ze letterlijk zei, “het hart uit haar lijf rukte”, toen ze hem voor de eerste keer zag.

Namelijk het moment dat Karen (briljant gespeeld door Emma Thompson) ontdekt dat de ketting, die haar man voor kerst had gekocht, niet voor haar bleek te zijn. Wow, die kwam indertijd bij mij ook even binnen zeg en met mij bij vele van mijn vriendinnen. Zo ook bij Eva dus. Iets wat bijvoorbeeld Jort Kelder, die ook te gast was, totaal niet snapte. “Waarom is net zo’n wrede scene je favoriet?” vraagt hij haar.

Nou beste mannen: ik zal het proberen uit te leggen. Het is de zo herkenbare verbitterde eeuwenoude inwendige strijd van veel vrouwen. Het gevecht tussen het verdriet en de wanhoop van de teleurstelling, met onze eeuwige sterke, verantwoordelijke persoonlijkheid. Want omwille van de kinderen, buitenwereld en misschien nog wel het meest voor onszelf, willen we dolgraag dat ideale plaatje overeind houden. Willen we krachtig zijn, terwijl we ons het liefst op zo’n moment in onze schulp zouden terugtrekken en janken, tot er geen vocht meer in je lichaam zit. Maar nee, als jong meisje hebben we al van onze moeders geleerd, sterk te zijn, ook en misschien wel vooral in zulke situaties.

Hoe denk je dat de scene er had uit gezien, als het andersom zou zijn geweest? Denk je dat manlief zijn woede en teleurstelling zou hebben ingeslikt, om vooral de kerstgedachte niet te bederven? Nee, de meesten zouden ongeacht de omgeving, in niet mis te verstane woorden hun reactie recht voor zijn raap voor je voeten hebben gegooid. Tja en daar is nu eenmaal best iets voor te zeggen natuurlijk. Maar de meesten van ons kunnen dat gewoonweg niet. Het zit niet in ons DNA. We zijn er te verstandig voor. Maar oh oh, wat zouden we dat graag wél willen doen. Lekker ongenuanceerd, no matter wat de consequenties zijn. En daarom Jort, is dit zo’n aangrijpende scene voor veel vrouwen. De herkenbaarheid en een enorm gevoel van solidariteit met deze nachtmerrie voor iedere loyale vrouw.

This entry was posted in Geen categorie.
test