Hoe je je haar op de juiste manier moet wassen!
Er is nogal een hoop te doen over het wassen van je haar. De een zegt dat je je haar maar 1x in de week mag wassen en een ander roept weer dat om de dag juist beter is. Zelf hou ik maar de gulden middenweg aan en ik was mijn haar 2x per week. Maar dan het wassen zelf… nou zal je denken dat is toch geen ding waarvoor je geleerd moet hebben. 😉 Je wast je haar al sinds dat je misschien amper een haar op je hoofd had :), maar deze routine is nu juist iets waarin we vastgeroest zitten. Daardoor maken we misschien fouten waarvan we het niet eens wisten. Maar waarom is dat wassen nu zo belangrijk vraag je je misschien af?! Nou als je je lokken niet goed wast, zullen ze niet zo gezond en glanzend worden als dat ze zou kunnen zijn! En wie wil er nu geen mooi en gezond haar? Dus laten we eens kijken hoe we onze haarwasroutine kunnen verbeteren, inclusief de foutjes die je moet afleren.

1. JE HAAR DOORWEKEN
Maak jij je haar door en door nat? Nee? Dan moet je dat vanaf nu echt gaan doen! Voordat je de shampoofles erbij pakt zou je je haar eerst een minuut flink moeten spoelen en vervolgens nog een minuut goed laten weken in water. Doe dit altijd met lauw warm water; té heet water droogt je haar uit. Wat de voordelen zijn van het weken? De poriën op je hoofdhuid gaan hierdoor open staan!

2. NIET TE VAAK WASSEN
Was je je haar méér dan 3x per week? Dan was je het te veel! Misschien vind je het geen fris idee om maar 3x per week je haar te wassen (of minder) maar het is het beste om te doen als je gezond haar wilt. Het is echt niet nodig om je haar elke dag te wassen. Wil je dit toch persé doen? Zoek dan eens een haarexpert die het met je eens is! Je zult er geen een vinden namelijk. 😉

3. JE HOEFT OOK ECHT NIET TE SCHUIMEN, WASSEN EN HERHALEN
Ben je zo iemand die toch haar haar bijna elke dag wast? Dan ga je er vast ook vanuit dat het vies is om de shampoo niet te laten schuimen, uitspoelen en nog een keer die stap te herhalen?! Maar nogmaals dat is niet vies… het is zelfs verstandig om het niet te doen! Waarom? Het is niet nodig om zoveel shampoo te gebruiken.

4. SPOELEN MET KOUD WATER
koud-water-gift-avenueBrrrr.. hier moet je misschien niet aan denken! Je spoelt je haar vast en zeker uit met lauw of misschien zelfs wel warm water niet? Maar helaas, dat is dus ook niet zo goed voor je haar. Probeer om altijd te spoelen met koud water. Waarom? Het verwijderen van shampoo en conditioner is effectiever met koud water omdat het de vocht inbrengende ingrediënten insluit in je haar èn het sluit je haarzakjes. Het is ook nog eens heel goed voor de rest van je huid, dus als je durft blijf er dan helemaal onderstaan. 😉 Zo niet, dan alleen even met de douchekop op je hoofd!

5. WRIJF NIET TE HARD
Heb je geen haast dan is het allerbeste om je haar even in een handdoek te wikkelen om zo het grootste deel van het water op te nemen. Maar een ding wat je nooit moet doen is hard je haar droog gaan wrijven! Waarom? Omdat hard wrijven na het wassen ervoor zorgt dat het haar makkelijker breekt. En na verloop van tijd zal je haar er heel dof uit gaan zien. De meeste mensen wrijven hun haar snel droog na het douchen dus dit is iets wat misschien tijd nodig heeft om af te leren. Maar neem de tijd en wees voorzichtig met je natte haar!
6. VOORZICHTIG MET NAT HAAR
handdoek-gift-avenueNogmaals, nat haar is heel erg kwetsbaar! Het breekt makkelijker dan droog haar. Daarom moet je de eerst paar minuten na het wassen dus heel voorzichtig zijn. Probeer je natte haar niet te borstelen totdat het bijna droog is. Je hoeft niet te wachten totdat het helemaal droog is, maar haar dat meer droog dan nat is, is gewoon veel sterker. Hierdoor beschadig je het minder snel.

7. HEB JE LANG HAAR? GEBRUIK DAN GEEN SHAMPOO IN DE PUNTEN
Waarom niet? Omdat het de wortels zijn die de meeste shampoo nodig hebben! Hier zit de meeste olie (waardoor je haar vet wordt) en met het spoelen krijgen je punten vanzelf genoeg shampoo om schoon te worden. Je punten zijn meestal al een stuk droger en dus kwetsbaarder voor nog meer uitdroging.

8. GEBRUIK OLIE VOOR SHAMPOO
Het is een goed idee om olie op je hoofdhuid in te masseren 2 uur voordat je het gaat wassen. Dit kan een speciale haarolie zijn, maar bijvoorbeeld kokosolie is net zo effectief. Maar waarom olie? Omdat olie een tegenhanger is voor de harde ingrediënten in je shampoo, die je haar van zijn natuurlijk olie strippen, waardoor het ongezond wordt. De olie vormt dus eens soort van beschermlaagje.

9. ALTIJD BORSTELEN
borstelen-gift-avenueJe haar borstelen voordat je het wast? Velen van ons doen dit niet. Maar dit is een belangrijke stap! Waarom? Je haalt alle klitten/knopen eruit voordat je wast, zodat het na het wassen niet zo in de war zit! En je weet… je haar borstelen als het nat is dat is geen goed idee. Als het niet zo in de knoop zit droogt het ook veel makkelijker, waardoor je dus sneller kunt gaan kammen.

-X- Mariëlle

BEKIJK OOK:

This entry was posted in Geen categorie.
test