Wat de geur van jouw urine zegt over jouw gezondheid

Het valt niet te ontkennen dat urine een nogal specifieke geur heeft. Echter de geur verandert! Afhankelijk van wat jij in jouw lichaam stopt, kan de manier waarop jouw plas ruikt nogal drastisch veranderen. En dat zal je vast wel eens opgemerkt hebben toch? Maar weet je ook de reden waarom dat is? Blijf lezen om te ontdekken waar dat aan kan liggen.

1. PLAS
ophouden-Gift-AvenueHoewel praten over plas nu niet het meest opwindende onderwerp is (oké voor sommige mensen wel :)), kan het geen kwaad om beter te begrijpen hoe jouw lichaam werkt. Zelfs als het gaat over hoe jouw lichaam (en alles wat eruit komt) ruikt! In feite, dat jij deze informatie weet is alleen maar handig en zal jou op de lange termijn helpen.

2. DE VELE GEUREN VAN URINE
geur-Gift-AvenueOver het algemeen heeft plas een zeer specifieke geur. Je herkent het meteen als je het ruikt. Maar zoals gezegd kan dit veranderen. Het kan worden beïnvloed maar hoe? Daar is een aantal redenen voor.

3. UITDROGING
water-Gift-AvenueDe reden dat jouw plas erg sterk ruikt, kan zijn omdat je niet genoeg (water) drinkt. Jouw lichaam ‘vertelt’ je op die manier dat het gehydrateerd wil worden!

4. URINEWEGINFECTIE
urineweg-infectie-Gift-AvenueDe geur van jouw urine kan ook zeggen dat er iets ergers aan de hand is; een urineweginfectie bijvoorbeeld. Ruik je de geur van ammoniak of een bijna zoete geur dan moet je voorzichtig zijn.

5. VAGINALE DOUCHE
douche-Gift-AvenueGebruik je (vaak) een vaginale douche? Ook dat kan de geur van jouw plas beïnvloeden. De ingrediënten hierin verknallen vaak de pH-waarde van jouw lichaam en dat kan ertoe leiden dat de geur verandert.

6. OVULATIE
ovulatie-Gift-AvenueWanneer jouw lichaam aan het werk is, dan kan het natuurlijk te maken krijgen met veranderingen. En dan vooral wanneer jouw voortplantingsorganen aan het werk zijn, dit kan ook de geur van jouw plas aantasten. Dus wanneer jouw plas anders ruikt tijdens de ovulatie dan is dat volkomen normaal.

7. GROENTEN
groenten-Gift-AvenueHet is natuurlijk hartstikke gezond om groenten te eten! Echter sommige groenten beïnvloeden ook de geur van jouw plas. Vooral wanneer je asperges of broccoli eet, kan je dat zeker ruiken.

8. ZOUT
zout-Gift-AvenueJe hebt al gemerkt dat voedsel een grote rol speelt als het gaat over de geur van jouw plas. Maar heb je ook gemerkt wat voor soort voedsel het meestal is dat ervoor zorgt dat de geur verandert? Het blijkt dat bijna alles met een hoog zoutgehalte de geur van jouw plas sterker maakt.

9. KOFFIE
koffie-Gift-avenueSorry koffieleutjes, we weten dat jij van jouw bakje koffie houdt! Maar probeer jij van die sterke
plasgeur af te komen, dan moet je een compromis sluiten. Dump jouw koffie of leer met de geur omgaan. 🙂

10. DIABETES
diabetes-Gift-AvenueNogmaals, we gaan er van uit dat je niets ergs onder de leden hebt, maar als jouw plas anders ruikt dan kán dat een teken zijn dat je in de toekomst diabetes kunt krijgen. Urologen zeggen dat de plas dan ‘fruitig’ gaat ruiken.

11. INFECTIE
infectie-Gift-AvenueIn sommige gevallen heeft de geur van je plas niets te maken met wat je eet of drinkt. Soms is het een neveneffect van overmatige bacteriën groei. Vooral bij vrouwen kan een infectie heel makkelijk de geur van hun plas veranderen.

12. SUPPLEMENTEN
supplementen-Gift-AvenueBen jij een fan van supplementen om jouw gezondheid te verbeteren? Ja? Hou dan wel in gedachten dat ze een effect hebben op de geur van jouw plas. In diverse vitamine- of kruidenpillen kunnen de ingrediënten een negatieve invloed hebben op de geur.

13. SOA
soa-Gift-AvenueNiet elke infectie die je krijgt zal meteen duidelijk zijn in het begin. Echter merk jij dat jouw plas echt afschuwelijk begint te ruiken? Dan kan het geen kwaad om jezelf eens te laten checken! Dit kan een teken van een SOA zijn.

14. ZWANGER
zwanger-Gift-AvenueWanneer je zwanger bent is de kans vrij groot dat jouw plas anders gaat ruiken. Vooral tijdens het eerste trimester, wees dan niet verbaasd dat jouw plas vele malen sterker ruikt.

-X- Mariëlle

This entry was posted in Geen categorie.
test