Editorial Gay Pride 2014

Gay Pride Amsterdam: Wat een feest!

Inmiddels al voor het vierde jaar op een rij, bezoek ik de Gay Pride in Amsterdam. En dan met name de Canal Parade op zaterdag. Met de trein op vrijdag naar Amsterdam, terrasje pikken, inchecken in hotel, lekker uit eten met goede vrienden en dan het nachtleven in. Dit alles om in de juiste stemming te komen voor hét event de volgende dag.

Gay Pride

Dankzij Official Travel Company i.s.m. zusterorganisatie Middenoostenreizen.com wordt er ieder jaar een boot gehuurd langs de route, voorzien van de nodige drank, bubbels en hapjes. En dan begint het feest pas echt. Want ondanks dat de avond ervoor meestal ook al een heftige pre-party is, voor de Canal Parade gaan letterlijk alle boeien los.

Maar dit jaar begon de Canal Parade emotioneel en ingetogen. Een kwartier voordat de botenstoet begon, was er een eerbetoon aan de slachtoffers van MH17. Twee witte boten van het Aidsfonds, gevuld met rode rozen, voeren door de grachten. Begeleid door het prachtige nummer So strong van Labi Siffre hield niemand het op de boot of aan de wal droog. Alle overige muziek stond uit en verder was alleen een innig respectvol applaus te horen. Ronduit indrukwekkend was dit.

Dat is meteen ook wat de Gay Pride tot één van mijn favoriete feesten van het jaar maakt: de sfeer van verbroedering. Deze opening was natuurlijk extra bijzonder en verbindend, maar dit kenmerkt de Gay Pride over het algemeen wel. Iedereen is echt relaxed, helpt elkaar waar ie kan en voelt zich één. Oud, jong, rijk, arm, zwart, geel, blank, roze, homo, hetero, bi or whatever. Hier houdt iedereen van iedereen. Kon het maar overal en altijd zo zijn.

Gay Pride

Wat ook bijzonder was, was dat dit jaar voor het eerst een Marokkaanse boot meedeed. En verder was het vooral weer een kleurrijk evenement. Wat me persoonlijk een beetje tegenviel was de deelname van Conchita Wurst. Ik had op veel meer theater gehoopt stiekem. Maar ze was er wel. Wat wel nog indruk maakte was de spectaculaire show van de flyboarders, gesponsord door Suit Supply, dus in pak. Dit gaf een spetterend contrast.

Gelukkig waren de weergoden iets gunstiger gestemd dan voorzien, alhoewel rond 16.30 een hoosbui het aanvankelijk bijgestelde optimisme toch nog wegspoelde. Dit gaf wel weer aanleiding tot andere hilarische taferelen, zoals vrienden van mij die onder het mom van ‘we zijn toch al nat’ een duik namen in de grachten.

Gay Pride

Al met al weer een feest om met veel plezier op terug te kijken en vooruit te kijken naar mijn lustrumdeelname volgend jaar. Want zullen we dan toch eens een poging doen om echt zelf deel te nemen met een boot? Ik ben voor! Liefst samen met onze stadsgenoot De Stylist van het Zuiden. Want dan weten we zeker dat het glimmert en glittert, haha.

Gay Pride

Proud to be Dutch!

This entry was posted in Geen categorie.
test