Editorial Succes

Ik ben uitgenodigd door een vrouwennetwerk, om binnenkort een korte lezing te geven over succes. Buiten dat ik het een eer vind dat ze mij daarvoor hebben gevraagd, was ik ook enigzins verrast. Want zo succesvol waren de afgelopen jaren nu ook weer niet helaas. Althans zo voelt het. Maar klaarblijkelijk viel dat de buitenwacht niet op. Heeft mijn zakelijk overlevingsmotto “Fake it till you make it” toch zijn werk gedaan ūüėČ

Tegelijkertijd vroeg ik me echter meteen af: wat is succes eigenlijk? Volgens Van Dale: goede afloop, uitkomst, uitslag of iets dat goed afloopt. Buiten deze definitie is het natuurlijk vooral iets persoonlijks. En vooral relatief. Want hebben we het dan over zakelijk/maatschappelijk of persoonlijk succes? Gezien de aard van waar ik voor gevraagd ben, beperk ik het hier even tot dat eerste: zakelijk/maatschappelijk succes. Al lastig genoeg en multi-interpretabel.

succes

Want alhoewel ik oprecht blij en dankbaar ben dat ik mijn bedrijf redelijkerwijs en zonder al teveel averij door de crisis heb kunnen laveren, kan ik nu niet pochen dat dat succesvolle jaren waren. Meer survival of the fittest, waar ik met flink wat noodgrepen, klein beetje geluk op tijden dat echt de bodem van de put in zicht was en heel veel steun van mijn team en omgeving door het oog van de naald ben gekropen. En we hebben het overleefd, maar zijn ook zeker nog niet in veilig vaarwater beland. Bovendien kan ik eerlijkheidshalve ook niet alleen de crisis de schuld geven van deze zware tijden. Ik heb ook soms gewoon op verkeerde paarden gegokt, teveel gedacht dat het vanzelf wel goed zou komen als je maar positief bleef denken en mijn aandacht teveel laten versnipperen over diverse nieuwe projecten in plaats van te focussen op mijn core-business. Zo dat is eruit. Maar desalniettemin leven we nog en gaan we optimistisch op zoek naar nieuwe successen.

En die komen er aan. Want zoals Edison zei: iedere mislukking, is een stap dichterbij succes (na meer dan 1.000 pogingen tot de uitvinding van de gloeilamp!). In mijn geval kan het dan niet anders, dat ik ook dicht op de uitvinding van een nieuwe gloeilamp moet zitten. Want mislukkingen, alhoewel geen duizend, zijn er genoeg geweest.

gloeilamp

Hoe mijn gloeilamp er uit gaat zien? Nog geen idee. Maar √©√©n ding staat vast: opgeven is nooit een optie. En al blijkt het uiteindelijk slechts een nachtkaarsje te zijn, I don’t mind. Zolang ik er maar energie en plezier uit haal. Want dat is succes voor mij bovenal: plezier hebben in wat je doet en dat plezier delen. Want succes kent tenslotte vele vaders en wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen, om er nog maar eens een paar oneliners in te gooien. Dus lamp of kaars, laat het licht maar komen.

Succes! X

This entry was posted in Geen categorie.
test