Een beetje neurotisch of OCD?

Hebben we (vroeger) niet allemaal een dwangneurose (gehad)? Bijvoorbeeld niet op de lijntjes van de stoeptegels lopen? 10x checken of je de deur wel op slot hebt gedaan? OCD ( obsessieve compulsieve stoornis ) wordt gezien als een psychische stoornis waar we ook zeker niet mee willen spotten. Het komt in verschillende vormen voor. De meest bekende is dus wel de dwanghandelingen, zelf noem ik ze liever rituelen. Ikzelf heb het met aantallen, dus wanneer ik bijvoorbeeld een koekje ofzo neem moet dat een even aantal zijn ( ja je lacht dat bedoel ik dus met grappig ) dusja het blijft er niet bij 1 🙂 Ook kan ik er niet tegen wanneer er iets scheef hangt en de ongelezen berichtjes op mijn telefoon die rood zijn?! HELLLLL NO alle rode nummertjes moeten weg… 😉

icoontjes-Gift-Avenue

En dit is dus soms wel heel grappig voor mijn omgeving. Maar hé laat mij een beetje ‘raar` zijn… i don’t mind! Heb jij nu OCD of ben je gewoon een beetje neurotisch….kijk mee naar een paar tekenen.

HET MOET OP DEZE MANIER
Stel je vriendin komt langs om een jurk te lenen voor een feest, jullie bekijken samen de mogelijkheden in je kast. Ze haalt er wat uit en past wat, maar dan de horror….ze hangt het terug MET DE HANGER DE VERKEERDE KANT OP!!!! Krijg je hier spontaan jeuk van?! Begin je te gillen alsof er net een totale ramp heeft plaatsgevonden? Hmmm een duidelijk teken.

OH DAT STOFJE DAAR
Natuurlijk is het normaal om je huis netjes te willen hebben, en helemaal als je bezoek krijgt. Maar opeens zie jij dat minuscule plukje stof wat niemand anders ziet , je bent niet meer in staat om je gesprek normaal te voeren DAT STOFJE MOET WEG! Teken…

HANDEN
handen-Gift-AvenueJe hebt net je handen gewassen, tijdens je toilet bezoek. Maar dan moet je toch weer een deurklink vasthouden…heb je daar geen moeite mee dan is er niets aan de hand. Maar kun je de klink niet aanraken zonder een tissue of je mouw te gebruiken of meteen je handen weer te wassen daarna? Dan moet je toch wel hulp gaan zoeken.

CHECK CHECK DUBBEL CHECK
Eindelijk lig je in bed na een lange vermoeiende dag! Net voordat je wegdommelt schrik je want heb je de deur nu wel op slot gedaan? Je gaat er toch maar uit om het te checken. En was het op slot? Goed zo. Als je nu weer gaat slapen dan is er niets aan de hand, maar is je tapijt van je slaapkamer deur tot aan de voordeur zowat versleten dan moet je toch even goed na gaan denken om een afspraak te maken.

ORGANISEREN
symetrisch-Gift-AvenueEr is niets mis met dingen goed georganiseerd willen hebben. Maar sla je hierin door bijvoorbeeld door alles op dezelfde plek te willen hebben ( en dan bedoelen we ook écht dezelfde plek en niet een millimeter ervan af ) of alles moet symmetrie bevatten en je moet zowat aan het zuurstof als dat niet zo is, dan moet je toch echt een afspraak inplannen.

OBSESSIE
Stel je relatie is net over, het is dan volkomen normaal om erachter te komen waar het mis ging. Wat was jouw rol in de breuk en welke dingen gaven hier aanleiding toe? En dit mag best een paar maanden duren zodat je het goed af kunt sluiten en weer verder kunt gaan. Maar ben je 2 jaar later nog steeds alle mannen met hem aan het vergelijken en je zint op wraak dan is er toch iets niet helemaal in orde.

SCHOONMAKEN
schoonmaken-Gift-AvenueMensen met OCD die in de ‘schoonmaak` categorie vallen hebben allemaal gemeen dat obsessief bezig zijn met schoonmaken. Is de drang om schoon te maken nog sterk wanneer je bijvoorbeeld gisteren alles hebt gedaan? Of ben je uren per dag bezig met schoonmaken? En ben je onrustig wanneer je niet schoonmaakt ( ook al ziet alles er piekfijn uit )? De kans is groot dat je ODC hebt.

TELLEN
Sommige mensen met OCD moeten alles volgens een bepaald patroon doen of dingen tellen. Bijvoorbeeld de treden tellen wanneer je een trap op of af loopt. Of vind je dat je alles in 7 handelingen gedaan moet hebben ( omdat 7 je geluksgetal is ) omdat het anders mislukt of er iets ergs gebeurt? OCD!!!!!

GERUSTSTELLING
Eén manier waarop mensen met OCD hun ‘angst` proberen te kalmeren is door de mening van anderen te vragen. Bijvoorbeeld door te vragen of het echt niet raar is wat je draagt, of je huis echt wel schoon is etc. Je hebt de mening van verschillende mensen nodig en dan nog twijfel je.

UITERLIJK
bdd-Gift-AvenueBDD Oftewel Body Dysmorphic Disorder is een vorm van OCD waarin mensen gefixeerd zijn op een deel van hun lichaam die ze beschouwen als abnormaal of extreem onaantrekkelijk vinden. Dat kan zijn hun neus, huid of haar etc. terwijl anderen het amper zien of helemaal niet. Ook zien ze zich vaak ‘dikker` dan ze zijn! Het kan soms zo ver gaan dat mensen hierdoor amper meer sociale contacten aangaan omdat ze bang zijn dat mensen alleen maar letten op ( in hun ogen ) hun ‘misvorming`. Mensen met BDD zullen ook sneller naar plastische chirurgie grijpen, alleen ‘moeten` ze dan steeds meer laten doen want hun beeld blijft hetzelfde en het gevaar is dus dat ze daar heel erg in doorslaan.

Heb je geen last van je ritueeltjes? Dan lekker zo laten, maar beheerst het je leven dan is het absoluut geen schande om eens met je arts te gaan praten.

-X- Mariëlle

 

BEKIJK OOK:

This entry was posted in Geen categorie.
test