Voor niks gaat de zon op…

Afgelopen week ben ik naar de try-out voorstelling van Pieter Derks geweest: Zo Goed Als Nieuw. Heerlijk avondje ontspanning met mijn liefste vriendinnetje en onze partners in de altijd gezellige Verkadefabriek in Den Bosch. Ik kan deze voorstelling echt iedereen aanraden. Heb ongegeneerd in een deuk gelegen, want hij is spitsvondig, durft alle issues aan de kaak te stellen, maar wordt nooit grof. Bovendien zetten zijn scherpe analyses van de actualiteiten je hoe dan ook weer even aan het denken.

Ryanisering

Het meest hilarische stuk vond ik wel zijn vertaling van de Ryanisering van onze maatschappij. In rap tempo houdt hij dit door iedereen bekritiseerde, maar niettegenstaande zeer succesvolle, vliegmaatschappij concept tegen het licht. Een feest van herkenning en geeft meteen genoeg stof tot gezonde zelfreflectie. Want feitelijk zorgt ons eigen gedrag ervoor, dat dit soort modellen succes boeken. Wij willen nu eenmaal als zuinige Hollanders het liefst voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Voor een kleine meervoud van dat dubbeltje kan dat dus bij Ryan Air (ook wel verbasterd als Cryan Air door mijn vriend). Alleen dan niet helemaal op de eerste rij. Ok, kleinigheidje houd je altijd. Een eeuwenoud – ook Hollands – gezegde luidt namelijk: voor niets gaat de zon op.

Ryanisering

En voor praktisch niets kun je dus met Ryan Air naar de zon vliegen. Maar denk niet dat je vakantie al begint met de reis dan. Neen, gij zult dan eerst wat offers brengen. Offers in de vorm van je hele vakantie-outfit in een kleine trolley proppen. Want anders betaal je een meerprijs om een fatsoenlijke koffer in te checken. Offers in de vorm van ordinair ellebogenwerk om een redelijke plaats te bemachtigen, liefst naast je reisgenoot. Want plaatsreservering kennen ze niet. Ja priority lane tegen wederom bijbetaling. Offers in de vorm van een oncomfortabele stoel, waar alleen een herniapatiënt gelukkig van kan worden volgens mij. Offers in de vorm van chagrijnig personeel, dat hier klaarblijkelijk ook alleen maar werkt bij gebrek aan beter. But last en certainly not least: het irritante muziekje bij de landing. Dit speelde Pieter Derks ook zo perfect na, dat het hele publiek spontaan begon te klappen. Maar met plaatsvervangende schaamte, want … Precies! Aan de andere kant kun je dat ook positief uitleggen, want je weet dat na dat irritante muziekje eindelijk je vakantie (bijna) echt kan gaan beginnen. En dat is na alle Ryaniserende ontberingen absoluut een applaus waard!

Ryanisering

Fly baby, fly. But if you chose budget fly, don’t you cry!

Bekijk ook:

This entry was posted in Geen categorie.
test