9 tekenen dat je een dominante partner hebt

Wil je partner je checken wanneer je buiten de deur bent om te controleren of je ook echt bent waar je zei dat je heen ging? Heeft hij/zij constant de bevestiging nodig dat je trouw blijft en van ze houdt? Voel je je behandeld als een klein kind en denken ze alles beter te weten? Worden ze woedend als je iets doet op een manier die ze niet goed vinden. Klinkt een van deze dingen je bekend in de oren, dan is de kans groot dat je een dominante partner hebt! Waar we het hier over hebben is dwingende controle , en het is heel belangrijk om te beseffen dat dit gedrag niet goed te keuren is. De lijn tussen controle en misbruik is heel dun, en de aanwezigheid van het eerste is vaak ook een risico voor het tweede. Controlerend gedrag moet je zien als een ernstig rode vlag dat er later fysiek misbruik bij kan komen kijken, sowieso is het al emotioneel misbruik. Heb je het gevoel dat je in een controlerende relatie zit, zoek dan hulp. Hieronder 9 tekenen dat je een controlerende dominante partner hebt die je zeker niet mag negeren.

 

1. CONTROLEREN
controle-Gift-AvenueDit is het klassieke gedrag dat als eerste in je opkomt wanneer je denkt aan een dominant persoon, jaloezie en bezitterigheid. Maar de dominante persoon kan een interessante psychologische truc toepassen, namelijk jouw dwingen om constant te laten weten waar je bent en wat je doet. Waarom zou je hen niet alles vertellen over waar je naartoe gaat en met wie je bent? Heb je iets te verbergen? Het is een klassieke manipulatietechniek. Ze brengen je in een positie waar je niet in wilt zijn. Ze opereren vanuit een constant wantrouwen, zelfs als ze het verbergen met ‘ik wil alleen maar even weten of je oké bent’ of ‘nou als er niets aan de hand is wat is dan het probleem?’.

2. ISOLEREN VAN VRIENDEN EN FAMILIE
isoleren-Gift-AvenueAndere mensen zouden zomaar slechte dingen kunnen zeggen over je dominante partner, of dingen doen die hij/zij niet kan controleren en dat vinden ze behoorlijk eng. Het begrip volledige isolatie wordt heel langzaamaan bereikt! Misschien laten ze je schuldig voelen als je iets met iemand anders gaat doen in plaats van met hen, of ze komen met tegenstrijdige plannen om je zo weg te houden van sociale evenementen. En vaak is het zo’n gedoe (lees strijd) om iets te regelen zonder hen dat je het maar laat en gewoon thuis blijft.

3. ZE EISEN EEN STEM IN ALLES
In normale relaties zijn bepaalde beslissingen de verantwoordelijkheid voor beide partners. Zit je in een controlerende relatie dan is dat niet het geval. De dominante partner heeft overal iets over te zeggen, van kledingkeuze tot de keuze van een opleiding tot de kerstcadeaus. En hun mening is de enige die er toe doet en ook moet worden uitgevoerd. En mocht je eens een keer ‘jouw zin’ hebben, dan krijg je dat op een later tijdstip toch weer op je bord gegooid.

4. ZE TWIJFELEN ALTIJD OVER JE MOTIEVEN
Er is geen basis van vertrouwen in een controlerende relatie. De behoefte aan controle komt uit een diepe angst van onvoorspelbaarheid, kwetsbaarheid en pijn. Dit heeft meestal te maken met hoe de dominante partner is opgegroeid of hoe hun eerdere relaties waren. De dominante partner heeft (onbewust) besloten om iedereen over één kam te scheren en is bang dat jij toch hetzelfde blijkt te zijn als de rest.

5. CONSTANT BEVESTIGING
En door bovenstaande issues komen we op dit punt. Controlerend gedrag komt vaak voort uit zelfbescherming en veiligheid die de dominante partner wil creëren, zodat ze volledig in controle zijn en niet worden gekwetst. Dit gedrag is vaak een reactie op serieuze onzekerheid; de dominante partner wil die onzekerheid ook onderdrukken door jou daar verantwoordelijk voor te maken. Je moet ze voortdurend geruststellen, ‘tests’ doorstaan of je trouw bent, en constant hun regels volgen. Ze vragen altijd “hou je nog van me?”, “heb je iemand anders?” en dat soort dingen.

6. KLEINEREN OF VERWERPEN ELKE KEUZE DIE JE ZONDER HEN MAAKT
vernederen-Gift-AvenueHet belangrijkste voor een dominante partner is dat ze de controle hebben en verantwoordelijk zijn voor alles. Ze weten op elk punt alles beter. Ze behandelen je als een kind dat begeleiding nodig heeft . Maak je eens een keuze helemaal zelf, dan zullen ze je om de oren slingeren dat je onbekwaam bent. Hetzij door het neerhalen van je keuze (dat is toch volkomen belachelijk waarom luister je ook niet naar mij) of door het een grote ramp te maken (ik hou van je dus ik zal niet boos zijn wanneer dit een grote ramp wordt en je in tranen bent).

7. GELD EN RUIMTE
Dominant gedrag vermindert het recht op je eigen geld en ruimte. Je wordt gezien als iemand die geen financiele beslissingen kan maken en niet te vertrouwen is als je iets voor jezelf doet. Er zijn veel verschillende typen van financieel misbruik, van een overdreven controle over wat je allemaal met het geld hebt gedaan tot het uit handen nemen van alle financiële administratie en het geven van zakgeld. Maar de belangrijkste is dat je niet eens je eigen beslissingen mag nemen over wat je met je geld of je vrije tijd doet.

8. ZE WILLEN JE REDDER IN NOOD ZIJN
veilig-Gift-AvenueDit is vaak de eerste dynamiek in een controlerende relatie. De dominante persoon zet zichzelf in de positie van ‘redder’ of ‘beschermer’. Ze willen je weghouden van slechte beslissingen, kwetsende invloeden. Het is de tactiek van een dominant persoon; het lijkt in eerste instantie heel charmant en een teken van volledige aandacht. Je geeft alle beslissingen uit handen aan de persoon die het beter weet en je niets wil laten overkomen.

9. ZE LATEN JE TWIJFELEN OVER JE EIGEN PERSPECTIEF EN VERLANGENS
Dit is een onderdeel van de ‘kleineringsfase’, maar het heeft een eigen speciale smaak. Het is een manipulatieve techniek met een lange geschiedenis. Er wordt je gezegd dat je eigenlijk niet houdt van de dingen waarvan je zegt dat je houdt, of herinnert wat je je herinnert, of wilt wat je zegt dat je wilt. “Je wilt toch geen arts worden, weet je dan niet meer dat je een eigen zaak zou beginnen met mij”. Je eigen perspectief verzwakt en dominante persoon neemt het over. Deze heimelijke agressie zit verstopt achter een laag van vriendelijk aandringen dat je het mis hebt. Het is heel destructief en kan grote schade achterlaten die nog jaren duurt.

Weet je niet hoe je uit zo’n relatie moet komen? Probeer er eerst met vrienden over te praten, zij zien het van een afstand veel beter. Mocht dit niet lukken, omdat je bijna niet meer kan afspreken omdat je partner je al zover heeft geïsoleerd, probeer dan contact op te nemen met een maatschappelijk werker of je huisarts. Kies voor jezelf, deze relatie maakt je kapot en je kunt zo’n persoon niet redden of veranderen, het wordt alleen maar erger en kan leiden (als het al niet zover is) tot fysiek geweld. Jij mag er zijn, je bent belangrijk en niemand mag je het gevoel geven dat je niets waard bent!

-X- Mariëlle

 

BEKIJK OOK:

This entry was posted in Geen categorie.
test