7 dingen die je lichaamsgeur je misschien probeert te vertellen

Deodorant reclames laten ons geloven dat met 1x sprayen we de hele dag naar lelies en roosjes ruiken, maar helaas we zweten allemaal. En bij dat zweten komt een geur vrij ( bij de ene meer als bij de andere ) als reactie op het transpireren. Daar is helemaal niets raars of stoms aan, maar een ongebruikelijke geur kĆ”n een teken zijn van een onderliggende lichamelijke aandoening en dus niet alleen dat je een lange warme douche moet gaan nemen šŸ˜‰ Zweet op zich is geurloos maar een ideale broedplaats voor bacteriĆ«n, en die zorgen voor de geur doordat ze het zweet afbreken in zuren met een onaangename geur. In bepaalde gevallen komt het door bepaalde stoffen die uit je poriĆ«n komen die een geur afgeven, maar dat is vaak het gevolg van een bepaald diet of medische aandoening. Hieronder 7 dingen die je lichaamsgeur je zou kunnen vertellen:

 

1. STOFWISSELINGSZIEKTE
ziekte-Gift-AvenueDit is een vrij zeldzame aandoening dus zal dit niet meteen je diagnose zijn, maar fascinerend is het wel! Een studie in 2011 heeft aangewezen dat mensen met een onverklaarbare lichaamsgeur een zeldzame genetische aandoening hebben die knoeit met je stofwisseling, de naam hiervoor is trimethylaminuria ( ironisch genoeg ook wel het ā€˜vis ruikende` syndroom genoemd ). Het fundamentele probleem voor mensen met deze aandoening is dat ze het enzym missen dat de stof trimethyamine afbreekt, waardoor het uit de poriĆ«n naar buiten komt. En de geur? Je raadt het al, behoorlijk vissig!

2. STRESS
stress-Gift-AvenueEr is een goede verklaring voor waarom stress ons laat zweten op een bepaalde manier die de lichaamsgeur kan verhogen. Het blijkt dat we eigenlijk 2 soorten zweetklieren hebben, de eccriene en de apocriene. Eccriene klieren scheiden het zweet uit dat we gebruiken om af te koelen, dat is meestal water. Apocriene zweet wordt vrijgegeven wanneer we gestrest of van slag zijn, en zorgt ervoor dat bacteriƫn een compleet zwemfeest kunnen houden. Dus vindt je dat je vreemd ruikt na een lange roerende vergadering bijvoorbeeld dan is dat je lichaam die reageert op verhoogde stress!

3. BEPAALD ETEN & ALCOHOL
broccoli-Gift-AvenueEr is een hele lijst van voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan lichaamsgeur, van zwavelhoudend voedsel zoals broccoli tot rood vlees en alcohol ( denk maar aan de zweetaanvallen die je hebt wanneer je een kater hebt ). Broccoli en ook spruiten en kool creƫeren zwavel opbouw die vervolgens wordt uitgescheiden door je lichaam in de vorm van zweet, het koken van deze groenten in water met zout vermindert wel de na-effecten van de geur.

4. DIABETES, LEVER- OF NIER PROBLEMEN
lever-nier-Gift-AvenueDeze aandoeningen worden allemaal ingedeeld in dezelfde categorie omdat ze allemaal onbekende stoffen in je zweet plaatsen doordat de processen in je lichaam worden verstoord! Nierfalen geeft een ureum geur ( beetje net als ammoniak ), diabetes aceton ( ja dat spul in je nagellakremover! ) en leverfalen betekend een stijging in methylmercaptaan ( ruikt sterk naar rotte kool ). Al deze dingen ruiken dus anders dan ā€˜normaal` zweet en kunnen een indicatie zijn dat er dus iets mis is. Zodra je een van deze geuren ruikt is het heel verstandig om meteen contact op te nemen met je huisarts.

5. SCHILDKLIER
schildklier-Gift-AvenueHelaas is het ook zo met lichaamsgeur dat als je gevoelig bent voor zweten, dus je zweet heel snel, je vaak ook meer last hebt van een geurtje. En een bijzonder schildklier probleem, de ziekte van Grave, gaat gepaard met overmatig zweten. De ziekte van Grave is in feite een geval van een overactieve schildklier. De schildklier reageert op een storing in het immuunsysteem waardoor hij overactief wordt. De schildklier is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling dus als deze supersnel gaat kun je je voorstellen dat je lichaam erg onrustig wordt. Van snelle hartslag tot slecht slapen en jaā€¦.heel veel zweten!

6. MEDICIJNEN
medicijnen-Gift-AvenueMeer zweten dus meer geur is helaas bijna altijd waar. En meer zweten kan ook een bijwerking zijn van medicijnen. Sommige pijnstillers, antidepressiva, hormonale medicijnen en hart gerelateerde medicijnen hebben zweten als bijwerking! Helaas is hier verder niet veel aan te doen, maar je bent er wel voor gewaarschuwd dus kun je extra maatregelen nemen ( verfrissingsdoekjes, deodorant etc. ).

7. HORMONALE SCHOMMELINGEN
zwanger-Gift-AvenueHormonale verandering zijn een grote oorzaak van toenemend zweten bij vrouwen. Zwangere vrouwen klagen vaak over enorme zweetaanvallen, ook in de overgang is het algemeen bekend dat vrouwen meer zweten ( opvliegers! ) en wat te denken van jongeren in hun vroege tienerjaren. Al deze hormonale veranderingen zijn de boosdoeners van je zweten.

-X- Mariƫlle

BEKIJK OOK:

This entry was posted in Geen categorie.
test