5 zinnen die mensen vaak gebruiken wanneer ze liegen

Het is niet altijd even gemakkelijk op te merken wanneer iemand tegen jou liegt. Vooral wanneer de persoon in kwestie iemand is die jou aan het hart gaat, iemand die jij altijd vertrouwt, iemand waar je eigenlijk niet aan twijfelt. Dus ga je er vaak van uit dat wat ze zeggen waar is, zonder verder te kijken, zelfs als je zo jouw twijfels hebt, of als jij je ongemakkelijk voelt met hun ‘verklaring’. Ook al is het nooit 100% te bewijzen dat iemand liegt (jouw woord tegen dat van hen), er zijn wel woorden en/of zinnen die mensen gebruiken als ze liegen. Dus heb jij het gevoel dat de hele waarheid niet wordt gezegd, let dan eens op deze 5 voorkomende zinnen.

1. ‘HOE KUN JE ME ZO BESCHULDIGEN?’
liegen-Gift-AvenueEen veel voorkomende eigenschap van iemand die liegt is dat ze bijna altijd jouw vraag met een wedervraag zullen beantwoorden in plaats van een verklaring te geven. Op deze manier draaien ze subtiel om de hete brij heen en plaatsen ze de vraagsteller in een defensieve positie. Zodra je deze vraag hoort, heb je misschien de neiging om jouw beschuldiging te rechtvaardigen. Vooral als dit iemand is waar jij veel om geeft, je hoopt dat je ze niet gekwetst hebt. Dus terwijl jij bezig bent met redenen te zoeken om de persoon zich beter te laten voelen, krijgt de andere persoon genoeg tijd om een tegenargument te verzinnen en met een geloofwaardig verhaal op de proppen te komen.

2. ’WAAROM ZOU IK DAT DOEN?’
vragen-Gift-AvenueDit is een ander voorbeeld van jouw vraag beantwoorden met een wedervraag. Dit geeft de andere persoon zeker de mogelijkheid om jou te misleiden of om jou te dwingen om met jouw eigen conclusie te komen. Eerlijke en betrouwbare mensen zullen altijd meteen de beschuldiging direct ontkennen door iets te zeggen als ‘dat heb ik nooit gedaan’ gevolgd door een samenhangende verklaring. Als iemand tegen jou liegt met zoveel zelfvertrouwen, verwachten ze niet dat jij hen ‘betrapt’. En zodra jij dat wel doet worden ze overrompeld. Ze zullen jou dan nog een keer de vraag stellen om meer tijd te krijgen voor een verklaring.

3. ‘IK KAN ME NIET HERINNEREN DAT IK DAT HEB GEDAAN’
waarheid-Gift-AvenueMensen die jou proberen te misleiden zullen vaak doen alsof hun geheugen hen in de steek laat om zo de waarheid te verbloemen. Als jij nog steeds hoopt en gelooft dat dit waar is en je echt gelooft dat hun geheugen het probleem is, dan zou je moeten antwoorden met “Wat herinner je nog wel?”. Een persoon die eerlijk en betrouwbaar is zal meteen antwoorden met details van wat ze zich nog wel herinneren. Aan de andere kant iemand die liegt zal meestal antwoorden met “Ik weet niet meer wat ik deed.”. De reden waarom ze niet eens proberen om zich iets te herinneren is omdat ze bang zijn dat de mogelijkheid bestaat dat ze per ongeluk de waarheid zeggen en dat kan hen in problemen brengen.

4. ‘DAT IS HET ZO’N BEETJE’
lie-Gift-AvenueIn deze zin moet jij je focussen op het woord ‘beetje’. Dit geeft aan dat de persoon meer te zeggen heeft, maar er niet verder op in wil gaan. Want als de persoon in kwestie het hele verhaal had verteld zou hun antwoord wel zijn “Dat is het.”. Een eerlijk en betrouwbaar persoon zal jou altijd het hele verhaal vertellen, zonder feiten en details achter te houden. Een leugenaar die jou wil misleiden zal nooit het hele verhaal vertellen omdat er altijd wel iets is wat ze zich niet kunnen veroorloven om te zeggen.

5. ‘DAT KUN JE NIET BEWIJZEN’
bewijs-Gift-AvenueHet feit dat ze kiezen voor het woord ‘bewijzen’ wijst op het bestaan van een soort ‘bewijs’ dat de beschuldiging die jij hebt gemaakt kan onderbouwen. Iemand die eerlijk en betrouwbaar is zal nooit denken in termen van bewijs, omdat ze vertrouwen hebben in de wetenschap dat de beschuldiging die jij hebt geuit ongegrond is. Iemand die liegt is er zich van bewust dat er dus wel degelijk bewijs bestaat dat ze liegen, maar dat jij het alleen nog niet ontdekt hebt.

Wat denken jullie?

-X- Mariëlle

This entry was posted in Geen categorie.
test