7 vragen die je jezelf moet stellen als je je kledingkast gaat opruimen

Het kan heel moeilijk zijn om mooie dingen los te laten waar je hart sneller voor ging kloppen toen je ze voor het eerst zag 😉 Een versleten jeans die jaren je favoriet is geweest maar nu achterin je kast verstopt ligt (jaren geleden hád je nog echt maatje 36) , die geweldige designer hakken die je scoorde tijdens een mega sale die nog in de doos zitten omdat ze eigenlijk een maat te klein zijn! Maar hé wie weet krimpen je voeten ooit nog dus zonde om weg te doen. Met andere woorden, we maken excuses om dingen niet weg te gooien, ruilen, verkopen etc. Je hebt er leuke herinneringen aan, keihard voor gewerkt en ga zo maar door. Maar nu ben je op het punt dat de deuren van je kledingkast amper nog dicht kunnen omdat er zoveel in gepropt zit, je kunt niets meer vinden omdat het een chaotische bende is…dus het is tijd om te gaan ruimen.

jeans-Gift-Avenue

Dit hoef je niet persé in één keer te doen. Je kunt ook een deel van de dag besteden door een gedeelte van je kast door te lopen en elk item eens goed onder de loep te nemen. Of doe de ene dag je kleding, en de dagen daarop je schoenen en accessoires. Zelfs je kleding kun je nog splitsen door eerst alle broeken te doen en zo elke dag iets anders onder handen te nemen. En terwijl je alles dus grondig doorloopt moet je jezelf deze vragen stellen:

  • Past dit nog?
  • Heb ik dit de afgelopen 12 maanden aan gehad?
  • Ga ik dit ooit nog eens dragen?
  • Is het nog steeds mijn stijl?
  • Als het beschadigd is (knopen eraf, rits kapot, naad los etc. ) ga ik dan nog de moeite nemen om het te (laten) maken op korte termijn?
  • Als dit nu in de winkel hangt zou ik het dan kopen?
  • En het allerbelangrijkste; voel ik me zelfverzekerd als ik dit draag?

Als je een ferme nee kunt antwoorden op een (of meer) van deze vragen dan is het tijd om er afscheid van te nemen! En dan kun je altijd nog beslissen of je het gaat verkopen, weggeven of ruilen.

hangers-Gift-Avenue

VERKOPEN
Wanneer je op je budget moet letten is het meestal niet echt mogelijk om je van een hele hoop kleding en schoenen te ontdoen en vervolgens dit meteen weer aan te vullen met gloednieuwe (hé maar dromen mag). Zijn de items die je weg wilt doen nog steeds in goede staat, in de mode of misschien nog wel nieuw? Dan is verkopen via bijvoorbeeld marktplaats of een tweedehands kledingsite een prima optie om er nog wat voor terug te krijgen.

DONEREN
Natuurlijk kun je je kleding ook schenken aan een goed doel, dit kan bijvoorbeeld het Leger des Heils zijn of een lokaal bedrijf bij jou in de buurt. Er zijn genoeg bedrijven die mensen kleding uitlenen (of verkopen) voor een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld of die de kleding verkopen voor maximaal 5 euro (voor mensen die leven onder het minimum). Kijk eens rond in je buurt en wie weet kun je er nog iemand heel blij mee maken.

RUILEN
Niets leuker dan goede kleding te ruilen met vriendinnen! Organiseer een gezellige ladies night (elk excuus voor een wijntje is mooi meegenomen) bij je thuis en laat iedereen spullen meenemen die ze niet meer dragen! Vaak is iets wat jij niet mooi meer vindt juist hetgeen waar iemand anders naar op zoek is en zo kunnen jullie spullen ruilen, en het is nog eens hartstikke gezellig ook. Ben je na zo’n avond nog niet van je spullen af dan kun je ze altijd nog verkopen of weggeven.

WEGGOOIEN
Kleding die nog maar met een paar draadjes aan elkaar hangt (ja ook je favo jeans) en schoenen waar zelfs de beste schoenmaker niets meer van kan maken die moet je gewoon weggooien! Cold Turkey in de kliko ermee en niet meer omkijken 😉
-X- Mariëlle

test