Wat te doen als je jouw nieuwe kapsel niet mooi vindt?!

Daar zit je dan eindelijk in de kappersstoel nadat je jouw perfecte kapsel al in gedachten honderd keer voorbij hebt zien komen en je al weken hebt gedroomd dat je met zwiepende lokken de salon uitloopt terwijl mensen met open mond je nastaren. Maar wat te doen als het allemaal tegenvalt.. om eerlijk te zijn je haat jouw nieuwe kapsel of kleur! Wat moet je doen als je ziet dat je highlights hebt gekregen met een techniek uit 1995 of jouw coupe lijkt op een omgekeerde vissenkom? De gedachte om de salon in de fik te steken is zeker de revue gepasseerd, maar ja een gevangenispakje in combinatie met die lelijke coupe dàt trek je echt niet. Dus glimlach je maar zo goed mogelijk in de kappersstoel en als je dan eindelijk in de auto zit huil je tranen met tuiten. Maar niets van dit alles is nodig, je moet de kapper gewoon eerlijk vertellen wat er aan de hand is.

intro-Gift-Avenue

Ja dat kan moeilijk zijn, maar je moet altijd proberen om te krijgen wat je wilt bij de kapper. Het is niet zo dat de kapper het expres heeft gedaan (check wel even of de nieuwe vriendin van je ex er niet werkt 🙂 ). Ook zij hebben liever dat jullie samen een visie hebben om een perfecte coupe voor jou te creëren. En weet je niet precies hoe je het moet zeggen? Hieronder een paar tips (van stylisten zelf) wat je moet doen als jouw kapsel je niet bevalt. En het valt allemaal reuze mee.

1. RICHT JE EERST OP ‘PREVENTIE’ MAATREGELEN
Een kapper vinden die je vertrouwt en waarmee je een ‘klik’ hebt is van essentieel belang. Kijk of je je prettig voelt bij iemand, iemand waar je eerlijk tegen durft te zijn. Ga eerst voor een afspraak die niet zo spannend is (puntjes knippen of een veilige kleur waarmee niet veel mis kan gaan); voel je na een paar afspraken nog geen klik met die persoon dan is het beter om op zoek te gaan naar een andere kapper. Jezelf op je gemak voelen bij iemand is al een grote stap in de goede richting.

2. GRIJP DE KANS
Wanneer je kapper uit het niets vraagt “hoe vind je het tot nu toe?” dan hebben ze vaak al een gevoel dat er iets mis is. Dus grijp die kans en geef aan wat je er tot nu toe niet goed aan vindt, want nu heb je nog een grote kans dat het allemaal goed komt, want er kan nog van alles aan veranderd worden. Een kapper is meer dan alleen een kapper, ze hebben de hele dag met mensen te maken en kunnen mensen vaak ook wel een beetje inschatten.

knippen-Gift-Avenue

3. FLEXIBEL
Hoewel de kapper de kleur uiteindelijk weer goed kan krijgen in de kleur zoals je het eigenlijk bedoeld had, zal dit niet altijd meteen lukken. Misschien heeft het een paar kleurbeurten nodig, of is het gewoon omdat je kapper ná jou nog een paar klanten heeft. Dus wees een beetje flexibel en maak een nieuwe afspraak om alles te fixen en laat hen er de tijd voor nemen.

4. LIEG NIET
Je kunt beter meteen vertellen dat je niet tevreden bent dan een fake glimlach opzetten en later terugbellen met een klacht. Dit komt namelijk ook niet legitiem over, als je lachend de salon verlaat en later flink gaat klagen. Zeg het meteen, lieg niet. Anders ga je je thuis alleen maar bozer en bozer maken en misschien wel een slechte review achterlaten en dat is ook niet netjes.

liegen-Gift-Avenue

5. BLIJF VRIENDELIJK
Om dingen aan te passen moet je jezelf dus uitspreken. Doe dit wel aardig. Als je tekeer gaat dan voelt iemand zich persoonlijk aangevallen (het is tenslotte hun kunstwerk) en voor je het weet gaat die schaar per ongeluk half je oor in. 😉 Nee zonder dollen.. als je gewoon rustig spreekt en aardig bent, wil een kapper zichzelf opnieuw bewijzen en zal er alles aan doen om je tevreden de deur uit te laten gaan.

6. GA NIET ZELF AAN DE SLAG
Hoewel het misschien heel aanlokkelijk is om de boel thuis zelf te fixen, is dat geen goed idee! Wat je ook doet, raak niet in paniek. Ga niet de eerste de beste salon om de hoek binnen waar plek is, grijp niet naar een doos verf bij de drogist en laat die schaar ook maar gewoon lekker liggen waar hij hoort! Haal eerst rustig adem en bel de salon om de situatie rustig uit te leggen (oh dus je hebt niet geluisterd naar punt 4 hè… :)). Geloof me, ze willen net zo graag dat het goed met je komt als jij, tenslotte ben je ook een visitekaartje voor de salon.

7. KIJK ER THUIS NOG EENS RUSTIG NAAR
Soms is de shock van een drastische verandering van wat je had verwacht en hoe het is geworden zo groot en is dat eigenlijk de reden dat je de look niet zo mooi vindt. Kijk, als je het meteen 100% afschuwelijk vind, dan moet je het meteen zeggen! Maar heb je zoiets van ‘het is wel leuk, maar ik weet het nog niet zeker’ dan moet je jezelf een dag of twee gunnen om te kijken of dat het is. Speel met je haar, en kijk hoe het voelt. Was het een keer en kijk hoe het dan valt, ook qua styling kun je wat spelen. En vaak gaat de shock van het nieuwe dan indalen en blijkt dat je jouw nieuwe kapsel fantastisch vind.

drastisch-Gift-Avenue

Is het nog steeds niets dan moet je niet te lang wachten met het terugbellen van je kapper. Vaak kun je binnen een week nog jouw kapsel laten aanpassen zonder dat daar extra kosten voor worden berekend (de meeste salons hanteren deze regel).

Heb jij je wel eens een vreselijke coupe laten aanmeten? Hoe reageerde jij toen?

-X- Mariëlle


test