4 dingen die gebeuren wanneer jij je haar niet meer dagelijks wast + tips

Ongeveer een eeuw geleden was het heel normaal om je haar maar een keer per maand (!) te wassen. In deze tijd is het heel normaal dat mensen hun haar wel zo’n 5 x per week wassen! Steeds vaker horen we dat dit helemaal niet goed is voor jouw haar. Kappers zeggen dat we ons haar veel minder moeten wassen om het gezond te houden en makkelijker in model te krijgen. Hieronder een paar dingen die gebeuren wanneer jij je haar minder wast.

1.TIJD BESPARING
tijd-Gift-AvenueEen van de grootste voordelen van minder vaak je haar wassen is de tijd die jij langer in bed kunt blijven. 😉 De gemiddelde vrouw besteedt toch wel 10 minuten aan het wassen van haar haar en nog eens een half uur aan het föhnen en stylen. Dus wanneer je minder vaak je haar wast bespaar je lekker veel tijd!

2. MINDER BLOOTSTELLING AAN SCHADELIJKE CHEMISCHE STOFFEN
Je zal jouw haar minder blootstellen aan SLS, een chemische stof die in heel veel shampoos zit (maar ook in schoonmaakmiddelen! SLS zorgt ervoor dat de shampoo schuimt wanneer jij je haar wast. Veelvuldige blootstelling aan SLS zorgt ervoor dat je de natuurlijke talglaag van jouw hoofdhuid stript en dat kan irritaties opleveren.

3. JOUW HAAR ZAL GEZONDER WORDEN
gezond-Gift-AvenueJouw haar produceert een eigen natuurlijke olie/talg die ervoor zorgt dat jouw haar glad en gehydrateerd wordt en dat voorkomt haarbreuk. Je haar teveel wassen zorgt ervoor dat de olie helemaal verdwijnt waardoor jouw haar droog en breekbaar wordt. Borstel dagelijks je haar om zo de natuurlijk olie vanaf jouw kruin door jouw gehele haar te kammen. Dit helpt niet alleen om je haar te conditioneren maar het geeft ook een mooie glans. Ook hoef je jouw haar minder te föhnen waardoor het ook gezonder blijft.

4. JOUW HAARKLEUR EN HIGHLIGHTS BLIJVEN LANGER MOOI
Je kunt de levensduur van jouw haarkleur en highlights flink verlengen door het minder vaak te wassen. Gekleurd haar is poreuzer door de chemische behandeling met de verf en dagelijks wassen zorgt ervoor dat de kleurmoleculen sneller uit jouw haar verdwijnen. Haarexperts zeggen dat je gekleurd haar maar 2x per week zou moeten wassen met een milde shampoo om de kleur mooi te houden!

Ben jij echter gewend om jouw haar dagelijks of vaak te wassen? Dan moet je dus echt afkicken (en jouw haar ook). Zelf waste ik mijn haar ook dagelijks en de eerste paar keer dat ik dus mijn haar niet ‘mocht’ wassen waren voor mijn gevoel vreselijk. Ik had het idee dat iedereen kon zien dat ik ‘vies’ haar had en voelde me echt niet fijn. Maar daar moet je echt even doorheen, en het is ècht zoveel beter voor je haar.

fohnen-Gift-Avenue

Hoe vaak moet je dan je haar wassen? Dit hangt wel een beetje af van jouw haartype en jouw dagelijkse activiteiten. Sport je bijvoorbeeld intensief een paar keer per week dan zal je jouw haar waarschijnlijk meer moeten wassen dan iemand die dat niet doet. Dus probeer het zo lang mogelijk te rekken en kijk wanneer jouw haar echt toe is aan een wasbeurt (bij mij is dat na 3 dagen).

Begin eerst met je haar om de dag te wassen, zo bouw je het langzaam op. Concentreer je tijdens het wassen alleen op je hoofdhuid aangezien hier de meeste olie opgehoopt zit. Het is niet nodig om shampoo over jouw hele haar te doen. Tijdens het uitspoelen worden de punten toch wel schoongemaakt met de shampoo die op jouw hoofdhuid zit. Conditioner doe je juist weer alleen maar in de punten, anders wordt jouw haar te zwaar. Zodra je gewend bent aan het wassen van je haar om de dag, kun je gaan rekken met nog een dag, enzovoorts.

Investeer ook in droogshampoo! Gebruik dit op de dagen dat jij je haar niet wast. Het neemt de olie op uit jouw haar en zorgt ervoor dat het lekker fris ruikt. Ook droogshampoo gebruik je alleen op de haaraanzet en niet in de punten. Masseer het zachtjes door en borstel jouw haar daarna nog een keer goed door. Droogshampoo kun je ook heel goed gebruiken voordat je gaat slapen! Zo absorbeert het de oliën gedurende de nacht (dan zweet je vaak ook wat meer) en sta je op met fris haar.

Heb je dik krullend haar? Probeer dan eens een tonic speciaal voor jouw hoofdhuid te gebruiken in plaats een droogshampoo. Het helpt om jouw hoofdhuid te kalmeren en hydrateert jouw hoofdhuid. Ook helpt het voor een betere doorbloeding en het vermindert een schilferige hoofdhuid (dan moet je zeker geen droogshampoo gebruiken, want dan wordt het alleen maar erger ).

-X- Mariëlle

test